Hopp til innhold

Svensk skiekspert: Dommen er et resultat av Norges dopingkultur

Lasse Anrell, tidigere journalist i Sportbladet, mener dommen er normal og som ventet.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

Svensk sportskommentator mener Johaug vise fram norsk ukultur ved å ikke innrømme noe under pressekonferansen i dag.

Lasse Anrell sier til Aftonbladet at straffen er et resultat av «dopingkulturen» i Norge.

– Hun innrømmet ingen skyld som helst på pressekonferansen.
Det er ganske utrolig og sier en del om den kulturen som er i Norge, sier Anrell i Aftonbladet TV.

Lasse Anrell

Tidigere journalist i Sportbladet, Lasse Anrell mener at det er Johaugs blonde og milde framtoning påvirker hvordan folk vurderer skyldspørsmålet.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

– Hadde ikke Johaug vært denne blonde og milde personen som kommer fra vårt naboland, men sett ut som en «bulgarsk traktor» som Ludmila Engquist brukte å kalle dem, hadde vi tatt det som en selvfølge at hun skulle få et straff av denne typen. Det er en normal straff, sier Anrell videre.

Anrell ber norsk presse sette press på Skiforbundet for å endre kulturen i skisporten.

– Hun har ikke kommet seg unna her, men har blitt straffet for hele den norske juksekulturen med astmamedisiner og to ganske tunge dopingsaker med Johnsrud Sundby og Johaug. Norsk juksekultur har ført til dette, og hvis jeg var en norsk ski-spaltist, vil jeg kreve at de oppnevne en undersøkelseskommisjon for å se gjennom hele kulturen, sier Anrell.

Sterke reaksjoner

Johaug har hatt et døgn på å bearbeide dommen, men følelsene på pressekonferansen i dag var store.

– Hun viser sterke reaksjoner. Hun ønsket å bli helt frikjent, så det er nok et sjokk for henne, sier Tomas Pettersson, sportskommentator i Expressen.


Tomas Pettersson i Expressen sier den norske skisporten burde være mer ydmyke, og at Therese må ta ansvar for det hun har gjort.

SVENSK JOURNALIST: Tomas Pettersson i Expressen om Johaug-dommen.

– Det er mye spekulasjoner nå, som at dommen er politikk, og at det er et middel FIS bruker for å straffe Norge for å ha blitt for store i skisporten, forteller han.

Pettersson tror ikke bruken av middelet hun er dømt for ble brukt bevisst, og at debatten om det er rett å straffe henne så hardt som hun ble er rett. Det var klumsete gjort, men alle i idretten er enig i at hun bør straffes for det, sier han.

– Det blir nok en debatt framover, særlig i Norge, sier han.

Flere støtter dommen

Den svenske landslagssjefen Rikard Grip sier til Expressen at han stoler på at de som har dømt, har dømt rett.

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

Svenske landslagssjef Rikard Grip stoler på at Johaug har fått rett dom.

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

– Hele skisporten har godt av at det nå har kommet en avklaring. Nå kan man gå videre, sier han.

Den gamle skiløperen Torgny Mogren mener også dommen er riktig.

– Den er tøff men riktig. Den statuerer et eksempel. Det blir knallhardt for henne, men jeg tror Johaug kommer til å jobbe hardt for å komme tilbake i 2019, sier han.

Torgny Mogren

Skiløper Torgny Mogren tror det vil bli tøft for Johaug å trene på egen hånd over lang tid.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Han mener svenskenes rekasjoner på dommen vil være både og.

– Flertallet synes nok synd på Johaug. Så har vi nok en gruppe som synes det er ok at man statuerer et bra eksempel, sier Mogren.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Gledestårer da Storhamar sikret «bøtta»: – Vært nervøs og hatt vondt i kroppen

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da ble det gledestårer på flere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt.

    – Det er så deilig. Jeg har venta lenge. Jeg har tapt for mange finaler nå. Jeg har vært nervøs og hatt vondt i kroppen og magen. Endelig får jeg vinne for familien. Det har jeg venta på, jeg har ikke gjort det før, sier Patrick Thoresen til TV 2 etter kampen.

    – Jeg har sikkert vært i 14-15 finaler i karrieren min. Jeg har vunnet to ganger og vet hvor vanskelig det er å vinne. Å kunne vinne foran dem i dag betyr jævlig mye, sier han om familien som sitter på tribunen.

    Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal