NRK Meny
Normal

Svensk avis: «Så mye kan du tjene i Norge»

Mens norske arbeidstagere skjelver over stigende ledighet, oppfordres svenske jobbsøkere til å se mot Norge for å ta de ledige jobbene nordmenn ikke vil ha.

Lektern på Aker brygge

SERVERER NORDMENN: Svenske arbeidstagere jobber ofte innen hotell- og restaurantbransjen, som her på Aker Brygge. Selv om ledigheten stiger i Norge, peker svensk arbeidsformidling på norske arbeidsplasser som attraktive for svenske jobbsøkere.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

«Så mye kan du tjene i Norge. Her finnes jobbene», skriver den svenske avisen Aftonbladet. I flere temaartikler blir leserne guidet til hvilke norske yrkesgrupper som mangler kvalifisert arbeidskraft, og i hvilke byer hvor jobbene finnes.

Samtidig stiger antall ledige i Norge, og stadig nye bedrifter må permittere eller nedbemanne. Men ledigheten er likevel høyere i nabolandet.

– Det er fortsatt høy arbeidsledighet i Sverige, særlig blant unge mennesker. Vi har sett at mange får sin første jobb i Norge, sier Arne Arvidsson, EURES-rådgiver ved den svenske Arbetsförmedlingen.

Høyere ledighet i Sverige

I Sverige var arbeidsledigheten på 6,8 prosent i november i fjor. På samme tidspunkt var 4,6 prosent av den norske arbeidsstyrken ledig, ifølge SSB.

Svenske arbeidstagere jobber hovedsakelig innen hotell, restaurant og varehandel. Flere rekrutteres også til pleie- og omsorgssektoren, ofte gjennom svenske vikarbyrå.

NAV Bergen

FLERE MISTER JOBBEN: I Sverige var arbeidsledigheten på 6,8 prosent i november i fjor. På samme tidspunkt var 4,6 prosent av den norske arbeidsstyrken ledig, ifølge SSB.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

I rapporten «Norge – Sveriges viktigste grannland 2015» kommer det fram at de fleste av de svenske jobbsøkerne kommer fra Karlstad, Årjäng og Eda. Disse får som regel jobb på Østlandet.

70.000 svensker jobber i Norge

Norske arbeidsgivere søker etter butikkansatte, bygningsarbeidere, kokker, telefonselgere, sikkerhetsvakter, lastebilsjåfører og helsepersonell.

Ifølge norske og svenske skattemyndigheter jobber opp mot 70.000 svensker i Norge årlig. SSB-tall fra 4. kvartal 2015 viser at svensker nå er den nest største gruppen innvandrere med 36.900 bosatte i Norge.

Les også: 58 prosent flere ledige ingeniører og IKT-folk

Stuepike

Lønnsforskjellene mellom svensker og nordmenn er store innen yrkesgrupper som snekkere, elektrikere, psykologer, hotellansatte, lagerarbeidere, malere, sykepleiere, kokker og resepsjonister.

Foto: Ill.foto:Terje Bendiksby / Scanpix

– Betraktelig mindre behov nå

Forbundssekretær i Fellesforbundets avdeling 10, Tore Skjelstadaune, er talsmann for 3.600 hotell- og restaurantansatte i Oslo og Akershus.

Tore Skjelstadaune

Forbundssekretær i Fellesforbundets avdeling 10, Tore Skjelstadaune.

Foto: Peter von Tangen / NRK

– Folk må gjerne søke, men behovet for nyansatte er betraktelig mindre nå enn for bare to år siden, for å si det forsiktig. Det ventes ikke akkurat noen stor oppgang innenfor denne bransjen, særlig ikke for hotellene, sier Skjelstadaune.

– Vi har god arbeidsmoral

EURES-konsulent Arne Arvidsson har likevel tro på sine landsmenn.

– Svenskene blir oppfattet som positive. Vi har en god arbeidsmoral og en arbeidskultur som nordmenn setter pris på, sier han til Aftonbladet.

Ifølge tall fra OECD ligger Norge på lønnstoppen blant OECD-landene.

Beregninger av gjennomsnittlig månedslønn i 2014 for ulike yrkesgrupper basert på tall fra statistiske byrå i Sverige og Norge, vitner om til dels betydelige lønnsforskjeller.

Øl

En norsk servitør tjener i gjennomsnitt 26.300 kroner i måneden. I Sverige: 23.000 kroner. En butikkansatt tjener 30.000 i Norge mot 26.500 i Sverige, mens en førskolelærer tjener 37.300 i Norge mot 28.000 i Sverige.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

– Bortskjemte nordmenn

Alexander Johansson fra Trollhättan flyttet til Norge som 18-åring for å skaffe seg jobb. I dag er han 23 år og tjener 41.000 kroner i måneden.

– Man skal ikke skjære alle nordmenn over en kam, men det er mange som er bortskjemte. De vil ikke ha de jobbene som svenskene tar, sier Johansson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger