Hopp til innhold

- En alvorlig situasjon

Luftambulanseberedskapen ved flere av landets sykehus er svekket. Ett helikopter er satt på bakken på grunn av en arbeidskonflikt i Norsk Luftambulanse.

Helikopter fra Norsk luftambulanse
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Situasjonen fører til at færre akuttpasienter kan fraktes raskt til og fra sykehusene.

- Kan gå ut over liv og helse

Terje Strand, avdelingssjef og avdelingsoverlege ved luftambulanseavdelingen ved Ullevål universitetssykehus, frykter situasjonen kan gå ut over liv og helse.

- Det er alvorlig at en samfunnsviktig tjeneste som luftambulansetjenesten kan bli stående på bakken på grunn av personellmangel. Dette er en tjeneste som er viktig for liv og helse, så når tjenesten stopper opp kan få konsekvenser for det, sier Terje Strand.

Det har i dag vært et krisemøte om saken i helsedepartementet. Helseminister Grethe Strøm-Erichsen sier at hun har fått forsikringer fra ledelsen om at konflikten ikke skal gå ut over liv og helse.

Arbeidskonflikt

Etter det NRK erfarer skyldes problemene en arbeidskonflikt i bedriften. Flere piloter skal være misfornøyde med lønnsnivået og nekter å jobbe overtid.

Stavanger var tidligere denne uken uten ambulansehelikopter, men nå er det ett av to helikopter i Oslo-området som er satt på bakken.

– Full beredskap fra mandag

Norsk Luftambulanse sier i kveld til NRK at det skal være full beredskap av ambulanse-helikoptrene fra mandag av.

– Vi gjør så godt vi kan for å dekke de vaktene som er vakant. Fra mandag klokka 12 er alle basene våre i beredskap, sier administrerende direktør Lars Tveitnes til NRK.

Han forteller at det fortsatt står 12 ledige vakter fram til nyttår.

– Jeg håper det vil løse seg, men vi tar alle forholdsregler for at beredskapen skal opprettholdes, sier Tveitnes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ