NRK Meny
Normal

Innrømmer at det var feil at kongen ikke deltok

– Vi ble enige om denne arbeidsdelingen ved utdelingen av krigskorset. Det var åpenbart feil fordeling, og vi endrer det neste gang, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Stortinget i dag.

Video Stoltenberg om bråket rundt utdelingen av krigskorset

NETT-TV Statsministeren sier i Stortingets spørretime at arbeidsfordelingen på 8.mai-arrangementet ble helt feil.

I går ble det kjent at kongen ble nektet å delta på utdelingen av Krigskorset på Akershus festning 8.mai. I dag innrømmer Jens Stoltenberg overfor Stortinget at det var feil at kongen ikke deltok.

Ble enig med kongen

– Hvorfor anmodet ikke statsministeren kongen om å delta på seremonien, spurte Frp-leder Siv Jensen i dagens muntlige spørretime på Stortinget

– Det var den arbeidsdelingen vi ble enige om denne gangen. Forsvarsjefen skulle overrekke medaljen, og så var det en tale fra Stortinget og en fra regjeringen, svarte Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på vei inn til den muntlige spørretimen i Stortinget.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– I ettertid ser jeg at det ble feil. Hensikten var å gi en samlet anerkjennelse til veteranene. Der har kongen selvsagt en plass. Den arbeidsdelingen vi hadde i år er ikke god, derfor er det åpenbart at det det blir anderledes neste år, sa Stoltenberg.

– Det ble oppmerksomhet rundt de som delte ut krigskorset istedenfor de som mottok det. Men selv om kongen har en viktig og sentral rolle her, er det viktig at vi som Storting og Regjering som står politisk ansvarlig for det vi gjør i Afghanistan og Libya og andre operasjoner får anledning til å gi uttrykk for vår støtte til soldatene, sa Stoltenberg.

– Vanskelig situasjon for kongen

Nyutnevnt KrF-leder Knut Arild Hareide spurte Stoltenberg om han innså hvilken vanskelig situasjon han stilte kongen i da han ba ham om å ikke delta.

Det ville ikke statsministeren svare på.

– Kongen skal ha en god dialog med statsministeren, det har han alltid hatt. Jeg synes det er viktig at denne dialogen er diskret, sa Stoltenberg.

Opptatt av politisk støtte til soldatene

Per-Kristian Foss gav statsministeren honnør for å ha snudd i saken, og får ikke å fortelle detaljer i samtalene med kongen.

Men han mente statsministeren burde beklage overfor sin forsvarminister, Grete Faremo. Han mente hun tirsdag ble sendt ut i media for å si at arrangementet 8. mai var regjeringens arrangement, noe det, ifølge Foss, ikke var.

– Vi har vært opptatt å få til en arbeidsdeling der både Storting og Regjering fikk utrrykke takknemlighet, sa Stoltenberg.

– Neste år vil kongen være til stede ved overrekkelsen av disse medaljene som er tildelt av kongen i statsråd, sa Stoltenberg.

Stoltenberg ville ikke gå videre inn på samtalen om saken som han har hatt med kongen.

– Kongen har en viktig rolle å fylle som landets statsoverhode. Han representerer landet på en god måte. Det at vi nå har gjenetablert krigskorset gjør at kongen får mulighet for å fylle sin rolle enda bedre, sa Stoltenberg.

NETT-TV: Stoltenberg svarer ikke på alt, men innrømmer feil
Video Innrømmer feil prioritering

NETT-TV: Se alle spørsmålene Stoltenberg fikk om Krigskors-utdelingen, og svarene han gav Stortinget under spørretimen.

Ønsket ikke at kongen skulle delta

Ifølge Dagbladet bekrefter flere kilder at kongen selv ønsket å overrekke Krigskorset med sverd til krigsheltene. Dette ønsket ikke Stoltenberg. Han ønsket heller ikke at kongen skulle være til stede.

Kong Harald sa til NRK at han og statsministeren var blitt enige om at kongen ikke skulle ta del i markeringen på Akershus festning.

– Dette er noe statsministeren og jeg hadde blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sa kongen til NRK.

Han ville ikke si noe om hvem som initiativ til den løsningen.

Stortinget visste ingenting

Det mange av Stortingets medlemmer har reagert på er at de aldri ble orientert om Stoltenbergs avtale.

Frem til i går visste Stortinget ingenting om avtalen som gjorde at kongen ikke fikk være til stede for å dele ut Krigskorset på søndagens medaljeseremoni.

– Dette er ikke kjent for oss, og vi synes dette fremstår som svært smålig av regjeringen. Det er helt tydelig at regjeringen i dette tilfellet ikke ville bli satt i skyggen av kongen, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK.no i går.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre, reagerer også på at Kongen ikke fikk være med på arrangementet.

– Dersom det stemmer at regjeringen ikke ønsket å ha kongen til stede, er dette både oppsiktsvekkende og svært uheldig, sier Eriksen Søreide.

Krigskorset med sverd ble sist søndag delt ut til oberst Eirik Johan Kristoffersen, kaptein Jørg Lian og orlogskaptein Trond Andre Bolle (post mortem). Enken etter Trond Andre Bolle, Bjørg Gjestvang, sier til Aftenposten at hun helst skulle sett at kongen var til stede under tildelingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger