Stanser flytrafikken i Eriksson-protest

Endringene i arbeidsmiljøloven provoserer både opposisjon og fagbevegelse. Fagforeningen Parat svarer med stans av all flytrafikk på tirsdag.

Et fly fra SAS går inn for landing på Oslo lufthavn

Flyene står i en time på flyplassene Bodø, Tromsø, Værnes, Flesland og Gardermoen i tidsrommet 13 til 14 på tirsdag. Slik vil Parat vise sin motstand mot regjeringens lovforslag om endringer i arbeidsmiljøloven.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Arbeiderpartiets nei til forslaget om midlertidig ansettelser

Arbeiderpartiets nei til forslaget om midlertidig ansettelser.

Foto: Siv Sandvik

Regjeringens lovforslag om midlertidig ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere provoserer både politiske motstandere og fagbevegelsen.

Aller sterkest er reaksjonen fra Parat som tirsdag går til politisk streik, og stopper all flytrafikk på tirsdag mellom klokken 13 og 14.

– For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret, setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken tirsdag 9. desember mellom klokken 1300 og 1400. Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og det er på tide politikerne våkner, sier Vegard Einan i Parat.

Han henviser til at forslaget, spesielt punktene om midlertidig ansettelser, skaper utrygghet. Derfor går 3.500 medlemmer ut i politisk streik.

– Vi har valgt å aksjonere i luftfart, der vi har erfaring med hvilke konsekvenser midlertidige ansettelser faktisk får. Faste ansatte på trygge arbeidsplasser sier i fra når det kan oppstå farlige situasjoner, eller det må iverksettes ulike sikkerhetstiltak. Midlertidige ansatte gjør ikke det, da de er redd dette vil påvirke arbeidsforholdet, sier Einan.

– Skyver utsatte grupper foran seg

Vegard Einan

Vegard Einan i Parat synes ikke noe om Erikssons forslag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Også SV, Arbeiderpartiet, LO og YS har svært sterke meninger om forslaget, og Gerd Kristiansen i LO mener regjeringen skyver utsatte grupper foran seg.

– Forslaget fra regjeringen om frislipp for midlertidige ansettelser, vil ikke gi flere jobber, bare større usikkerhet for mange arbeidstakere, sier Kristiansen.

Men for LO er det for tidlig å svare på om de vil aksjonere mot forslaget.

– Vi er sterkt i mot, og jeg kommer til å ta opp hvordan vi skal reagere med tanke på disse forslagene som ligger på bordet, sier Kristiansen.

Ifølge regjeringen står 600.000 nordmenn i dag står utenfor arbeidslivet, og halvparten av disse er uføretrygdede.

Statsråd Robert Eriksson mener flere av dem kan komme inn i arbeidslivet dersom det blir lettere for arbeidsgivere å tilby midlertidige stillinger. Han vil også forenkle tiltaksordningene i NAV fra fjorten til syv ordninger, og det skal i tillegg brukes penger på å øke lønnstilskudd til arbeidsgiver fra 60 til 75 prosent. Han vil også ha aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere dersom det ikke er «tungtveiende grunner som taler i mot».

Eriksson på sin side har blitt vant til å høre at mange er uenige, men han synes det er synd at Parat går til en streik som rammer reisende.

– Vi lever i et demokrati, og streik er er lovlig virkemiddel. Men jeg synes det er veldig dumt at Parat rammer vanlige folk på denne måten, sier Eriksson om den varslede streiken tirsdag.

Protesterte før ordningen ble klar

Gerd Kristiansen i Rederiforbundets lokaler

Gerd Kristiansen er frustrert etter forslaget fra Eriksson

Foto: NRK / NRK

Også Arbeiderpartiet er svært kritiske. Allerede før statsrådens pressekonferanse, delte de ut en pressemelding om at de var uenige i forslagene.

Større adgang til midlertidige ansettelser svekker rettighetene til arbeidstakerne. Vi trenger spesielle tiltak for de svake på arbeidsmarkedet, og jeg synes det er ufint av statsråden å skyve dem foran seg for å svekke arbeidslivets regler, sier arbeidspolitisk talsperson i Ap, Dag Terje Andersen, til NRK.

Også regjeringens støtteparti, KrF, er skeptiske til forslaget.

– Forslaget tar ikke for seg de utfordringene som vi ser blant annet i helsetjenesten og høyskole- og universitetssektoren, hvor ansatte blir gående midlertidig i lang tid uten å få fast ansettelse, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Det synet deler Sveinung Rotevatn i Venstre.

– Vi skal gå nøye gjennom det som har kommet frem i høringsuttalelsene, og ha en god høringsrunde på Stortinget. Jeg er sikker på at resultatet blir veldig bra til slutt. Det regjeringen kom med i dag er en god start, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger