NRK Meny
Normal

Svak måling for regjeringspartiene

Fremskrittspartiet og Høyre tilsammen er større enn de tre regjeringspartiene halvannet år før valget.

Mandater etter meningsmåling, mars 2008

Stortingsmandater etter meningsmålingen for mars 2008.

Foto: NRK

Dagens meningsmåling som Norstat har utført for NRK i mars måned gir Fremskrittspartiet og Høyre en samlet oppslutning som er større enn oppslutningen om dagens tre regjeringspartier.

Frp og Høyre får samlet 77 mandater mens de tre regjeringspartiene får 72. Tar vi med alle opposisjonspartiene finner vi at de fire opposisjonspartiene samlet får 97 mandater mens regjeringspartiene altså får 72.

Ap, SV og Sp får 40,1 prosent. Frp og Høyre får 43,9 prosent. Høyre, KrF og Venstre får 30,0 prosent. Alle opposisjonspartiene får samlet 56,5 prosent.

Regjeringspartiene tilbake

Alle de fire opposisjonspartiene går fram sammenlignet med målingen for februar, mens alle regjeringspartiene går tilbake.

Fremskrittspartiet har den største framgangen, Arbeiderpartiet den største tilbakegangen. Mest alvorlig er likevel tilbakegangen for Senterpartiet, som på dagens måling får en oppslutning på 4,5 prosent.

Erna Solberg

Høyreleder Erna Solberg sier til NRK at dagens Norstat-måling er god for de borgerlige partiene.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Et alternativ med Høyre, KrF og Venstre får 30,0 prosent og 50 mandater. Dagens måling viser at Fremskrittspartiet må regnes med for at opposisjonspartiene skal få flertall.

Høyreleder Erna Solberg sier til NRK at dagens Norstat-måling er god for de borgerlige partiene, men målingen viser også at det er behov for et bredt samarbeid for å kunne skape en regjering.

Vil fortsette samarbeidet

Lars Peder Brekk, parlamentarisk leder i Senterpartiet sier at partiet nå er i gang med budsjettforberedelsene og programarbeidet og at partiet er innstilt på å gå til valg i 2009 på en fortsettelse av regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet og SV.

Det vil være interessant framover å følge utviklingen til Fremskrittspartiet og Høyre og ikke minst hvordan styrkeforholdet mellom de to partiene utvikler seg.

Blant dagens opposisjonspartier har både Kristelig Folkeparti og Venstre gjort det klart at det er uaktuelt å gå inn i et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Det "gamle" sentrum, KrF, Sp og V har samlet sett en oppslutning som ligger tett opp under Høyres oppslutning.

Partibarometer mars 2008

Parti

Februar

Mars

Ap

32,1 %

29,6 %

Frp

23,9 %

26,5 %

H

16,6 %

17,4 %

V

5,4 %

6,7 %

SV

6,9 %

6,0 %

KrF

5,6 %

5,9 %

Sp

5,9 %

4,5 %

R

1,6 %

1,5 %

Andre

2,0 %

1,9%

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger