Hopp til innhold

32 av 10.000 dagmammaer er registrert

Av landets 10.000 dagmammaer, har kommunene kontroll over bare 32.

Her går dagmammaen med fem barn

Kommunene har ikke kontroll over landets dagmammaer

Foto: Eirik Kleiven / NRK

Barneombudet sier det er skremmende med tanke på hvor mange barn som bruker dette tilbudet.

Noen dagmammaer forsøker å få barna til å sove store deler av dagen

Reidar Hjermann, barneombud / Aftenposten

- Avhengi av dagmammaene

Selv om Helse- og omsorgsdepartementet i fjor høst ba alle kommunene se til at dagmammaer var godkjente etter forskrift om miljørettet helsevern, har ikke effekten gitt noen bedring, skriver Aftenposten.

Kartleggingen av landets kommuner viser at 29 av de 32 godkjente dagmammaene er godkjent i henhold til forskriften om miljørettet helsevern.

Det er Barneombudets kontor som har gjennomført undersøkelsen.

- Jobben med å sikre barnas hverdag ser ut til å være for stor for kommunene. Vi må få klarere statlig styring og oppfølging med dette. Titusenvis av barn og deres familier er avhengige av dagmammaenes arbeidsinnsats, sier barneombud Reidar Hjermann.

- Vil ha barna til å sove

- De gjør en så viktig jobb for samfunnet at de burde fått den anerkjennelsen som en systematisk godkjenning ville gitt. Det ville også kunne luke ut useriøse dagmammaer fra markedet, sier Hjermann.

Han får stadig varsler fra bekymrede naboer som forteller om mange småbarn i trange leiligheter, og at barn ikke får komme ut for å leke.

- Jeg har fått flere henvendelser fra foreldre som opplever at dagmammaene forsøker å få barna til å sove store deler av dagen, sier Hjermann.

Ingen fullstendig oversikt

Men det hender også at han får melding om dagmammaer som ikke engang er skikket til å ta vare på egne barn.

- Det har vært flere tilfeller av dagmammaer som ikke lenger har omsorgen for egne barn, det ansvaret er overtatt av barnevernet, sier Hjermann.

Ifølge Statistisk sentralbyrås rapport fra 2004 er det om lag 10.000 dagmammaer i landet, men fordi bare en tredjedel av dagmammaene betaler skatt, er det vanskelig å få en fullstendig oversikt over situasjonen.

- Jeg kan forstå, men ikke akseptere, at dagens regjering kvier seg for å ta tak i dette. Hvis mange nok dagmammaer faller ut av markedet, vil det bli større etterspørsel etter barnehageplasser, noe som vil stikke kjepper i hjulene for barnehageløftet, sier Hjermann.

- Benytt valgkampen

Statssekretær Rigmor Aasrud (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at det ikke er bra at kommunene ikke tar dette på alvor.

- Jeg tror det skorter på viljen, sier Aasrud, som nå oppfordrer foreldre med barn hos dagmamma til å legge press på sin kommune, ettersom valgkampen er like om hjørnet.

- Dette er kommunenes ansvar, men foreldre kan også bidra. De kan gå rett på dagmammaen, spørre om hun har registrert seg og om hun følger forskriften, sier Aasrud.

  Dette er dagmamma-reglene (Ekstern lenke til den statlige tjenesten SpørrOSS)

AKTUELT NÅ