Hopp til innhold

Svært bekymret for sine landsmenn

Medarbeiderene i radio- og tv-stasjonen Democratic Voice of Burma får oppdatert informasjon fra sine journalister i Burma. De tror tiden er i ferd med å renne ut for de syklonrammede.

Democratic Voice of Burma
Foto: Stig Jaarvik / NRK

I en bakgård i Oslo sentrum produserer en gruppe eksilburmesere nyheter fra et av verdens mest lukkede regimer.

Flere millioner mennesker følger vanligvis sendingene som går over satellitt og langbølge-radio til Burma. Etter at syklonen ”Nargis” traff landet i forrige uke, har redaksjonen fått ut både bilder og intervjuer fra det lukkede regimet, hentet inn av journalister som arbeider i skjul.

Nå er situasjonen prekær, mener sjefredaktør Khin Maung Win.

-Den burmesiske regjeringen bruker mellom 40 og 60 prosent på forsvaret, og kun fire prosent på helse og utdanning. Da sier det seg selv at de ikke vil klare å håndtere denne situasjonen, sier han.

Tvinges til å stemme

Internasjonale nødhjelpsorganisasjoner har hatt store problemer med å komme seg inn i Burma, og nå er det en uke siden syklonen rammet flere millioner mennesker i landet. Tross den vanskelige situasjonen gjennomførte militærjuntaen i landet i dag en folkeavstemning om ny grunnlov.

-Mange vi har snakket med forteller at de blir tvunget til å stemme, selv om de bor i et katastrofeområde. Mange blir truet med fengsel dersom de ikke møter opp og stemmer til myndighetenes fordel, sier Maung Win.

Mange av redaksjonenes medarbeidere har familie og venner i Burma. De er svært bekymret for konsekvensene om nødhjelpen ikke når frem innen kort tid.

-De som allerede har omkommet, kan vi ikke gjøre noe for. Men vi kan gjøre noe for dem som fortsatt lever. Men dersom det ikke skjer fort, tror jeg også at mange av de overlevende vil omkomme innen få dager, sier redaktøren.

Matmangel, døde mennesker i drikkevannet og utbrudd av smittsomme sykdommer er det som nå tar liv.

-Vi trenger hjelp fort. Regjeringen i Burma gir ikke hjelp til innbyggerene sine, så vi må få inn internasjonal bistand, sier Maung Win.

AKTUELT NÅ