Sp: – Alle med den posisjonen og lønnen må finne seg i å bli dømt i etterpåklokskapens lys

Helge Lund feilet i strategiske valg og forsøker å fraskrive seg ansvaret. Det mener SV. Sp mener Lunds forsvar fremstår som et partsinnlegg.

Geir Pollestad

LEDER NÆRINGSKOMITEEN: Geir Pollestad (Sp) mener omfanget av saken gjør at man må komme til bunns i Statoil, nå Equinors, eventyr i USA.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Basert på den kunnskapen vi hadde da, og basert på andre transaksjoner i markedet, så gjorde vi gode transaksjoner på det tidspunktet. Sett i ettertid, med den informasjonen vi har i dag, og med den oljeprisen vi har i dag, så investerte både vi og hele industrien for mye og kjøpte til for høye priser.

Det sa tidligere konsernsjef Helge Lund i daværende Statoil, nåværende Equinor, til NRK om det Statoils såkalte eventyr i USA tidligere i dag. Så langt har selskapet tapt 200 milliarder kroner på eventyret.

Nå beskylder finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV den tidligere konsernsjefen for å skjønnmale dårlig ledelse og å redde eget ettermæle.

Helge Lund

ETTERPÅKLOKSKAPENS LYS: Tidligere konsernsjef Helge Lund i Statoil, nå Equinor, sier investeringene i USA var fornuftige med datidens informasjon.

Foto: Dylan Martinez / Dylan Martinez

Sp: – Oppfatter dette som et partsinnlegg

Geir Pollestad fra Senterpartiet er leder i næringskomiteen på Stortinget. Han sier han oppfatter Helge Lunds uttalelser og kronikk som et partsinnlegg i en diskusjon om hva som har ført til tapene i USA.

– Jeg mener vi må komme til bunns i hvordan dette kunne skje. Det er to forhold som jeg mener er viktige. Det ene er de tapene og feilinvesteringene man definitivt gjorde i USA. Kanskje like ille er hvordan denne forretningskulturen kunne få lov til å utvikle seg uten at noen grep inn, sier Pollestad.

Han sier videre at han reagerer på at Lund i kronikken skriver at selskapet gjorde mye feil under egen ledelse, men at de også gjorde mye bra.

– Det er selvsagt, men spørsmålet er både hvordan man kunne pådra seg så mye tap, og utviklingen av forretningskultur i USA, sier Pollestad.

Han er enig i at det ikke kan være slik at Stortinget i etterkant skal kritisere enhver feilinvestering.

– Men det som er kritikkverdig i USA er det enorme omfanget, og at feilinvesteringene kom fordi selskapet gikk inn på et område de ikke hadde kompetanse på, sier Pollestad før han fortsetter:

– Jeg tror alle ledere med den type posisjonen, den lønnen, det arbeidsområdet og den kompetansen, vil måtte finne seg i å bli dømt i etterpåklokskapens lys.

SV kaller Lund for Norges dyreste konsernsjef

Kari Kaski i Vandrehallen

RASER: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Helge Lund gjorde dårlige strategiske beslutninger som har kostet Equinor og Norge milliarder av kroner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er lett å være etterpåklok, men dette er jo en total ansvarsfraskrivelse fra Helge Lund, sier Kaski til NRK.

Hun sier det ikke manglet på advarsler den gang Lund tok sine avgjørelser. Nå må han ta fullt ansvar for strategien som Kaski kaller «dramatisk ulønnsomt», og som har ført til et tap så langt på 200 milliarder kroner.

– Helge Lund satset på den skitneste av den skitne oljen. Det har kostet Statoil og dermed også Norge dyrt. Det har vært gjennomført på en elendig måte som har medført at vi står overfor den største industriskandalen i Norge, Statoil sitt såkalte eventyr i USA, sier Kaski.

Hun mener Lunds påstand om at investeringene var gode basert på datidens kunnskap, men dårlige i etterpåklokskapens lys, ikke holder vann.

– Det var kontroversielle investeringer den gangen også. Det er viktig å huske på når Lund forsøker å male opp et bilde av hvordan markedet og debatten var den gangen. At dette har vært ukloke beslutninger fra Helge Lund er det ikke noe tvil om, det er fint at han ser lyset nå i ettertid. Det skulle han gjort for 15 år siden, sier Kaski.

Lund vil ikke kommentere ytterligere

NRK har konfrontert Helge Lund med uttalelsene til Kaski. Han ønsker ikke å svare på kritikken, opplyser informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor til NRK.

Lund viser til det han tidligere har sagt og skrevet i og til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger