SV: – Norges press skader mulighetene for retur til Russland

SV mener det er regjeringens håndtering av flyktningekrisen på Storskog som har gjort at Russland sier de ikke vil ta imot flyktninger fra Norge.

Karin Andersen

Karin Andersen (SV) mener regjeringens håndtering av flyktningekrisen kan ødelegge for returavtalen med Russland.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Dette er ikke spesielt overraskende. Det Norge har forsøkt å gjøre er å skyve alt ansvar for folk med gjennomreisevisum over på Russland. Det er tydelig at regjeringen bare har forsøkt å presse på uten at dette har vært avklart med Russland.

Karin Andersens (SV) kommentar kommer etter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse slo fast at landet ikke vil ta tilbake flyktninger fra Norge.

Andersen mener regjeringen har forsøkt å presse flere returer på russerne enn det som har vært avtalt på forhånd.

– Dette skader forholdet til Russland. Det skader også muligheten for å returnere de alle mener skal returneres, nemlig de som har trygt opphold i Russland, sier stortingspolitikeren.

– Flere kan måtte realitetsbehandles i Norge

Ifølge seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS betyr Lavrovs utspill at flere asylsøknader nå vil realitetsbehandles i Norge.

– Det høres ut som flere av dem som har reist gjennom Russland som har fått visum på feil grunnlag må nå realitetsbehandles i Norge. Det er positivt. Mange av dem som har henvendt seg til Noas sier at visumet deres er kjøpt av en smugler og ikke oppfyller de faktiske vilkårene for visum, sier Martinsen.

Russland og Norge er enige om at folk med multivisum skal sendes tilbake til Russland. Lavrov har imidlertid slått fast at dette ikke gjelder den gruppen som Martinsen snakker om; flyktninger som har kjøpt multivisum av en smugler, men som ikke oppfyller kravet til visumet.

Disse må da, slik Noas tolker det, realitetsbehandles i Norge.

– Det er i tilfelle bra, sier Martinsen.

Støre: – Vil ikke spekulere i hva det betyr

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) vil være varsom med å kommentere Sergej Lavrovs utspill.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier regjeringen må løse utfordringen ved grensen til Russland.

Han er forsiktig med å kommentere den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs uttalelser tirsdag om at Russland nå ikke ønsker å ta tilbake flyktningene som har krysset grensa til Norge.

– Det er et delikat forhold. Derfor skal jeg være veldig varsom med å spekulere på uttalelser som vi ennå ikke kjenner i sin helhet. Den norske regjeringen skal håndtere dette forholdet etter mange dimensjoner. Den har støtte fra meg til å gjøre det på en måte som kan bidra til å løse de utfordringene vi har ved grensen og samtidig ta vare på et viktig bilateralt forhold, sier Støre til NTB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger