NRK Meny
Normal

SV håper Høyre-folk lider under reservasjonsrett-avstemning

STORTINGET (NRK): I dag stemmer Høyre ned det som var partiets syn på reservasjonsrett for fastleger før valget, mener SV. – Jeg håper de har det skikkelig ille, sier Karin Andersen.

Karin Andersen SV

PRESS: Karin Andersen (SV) håper Høyre husker sine egne argumenter mot reservasjonsrett for fastleger når Stortinget skal stemme over saken torsdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Før jul leverte SV-politikeren et representantforslag mot reservasjonsrett for fastleger der nesten hele teksten var hentet fra Høyres egne nettsider.

– Det eneste jeg gjorde var at jeg byttet ut to ord; der det sto «Høyre» puttet jeg inn «vi» i stedet, sier Karin Andersen til NRK.no.

Under tittelen «Ingen reservasjonsrett for leger» skrev Høyre blant annet at «Hensynet til pasienter må her gå foran hensynet til legene».

De samme argumentene er ordrett å finne i forslaget Andersen, Snorre Valen og Audun Lysbakken fremmet for Stortinget i oktober.

– Rokker ved abortloven

Bakgrunnen for forslaget var særavtalen mellom regjeringspartiene og KrF som åpner for at fastleger kan reservere seg mot å henvise kvinner til abort,

I dag skal saken debatteres i Stortinget, og representantene skal stemme over SVs forslag om å nekte fastleger reservasjonsrett.

Stortinget ber regjeringen opprettholde klargjøringen om at det ikke foreligger en rett til å nekte henvisning til abort, prevensjon, assistert befruktning eller andre normale prosedyrer.

SVs representantforslag

Høyre har allerede varslet at de vil stemme mot forslaget, og sammen med Frp og KrF sikrer de dermed at SVs forslag blir nedstemt.

– Jeg håper at flere i Høyre nå har det skikkelig ille. For dette ødelegger fastlegeordningen, og det rokker ved retten til selvbestemt abort. Dette er helt i strid med det Høyre egentlig står for, sier Andersen.

Høyre nekter imidlertid for at de går tilbake på egen politikk.

De peker på at lovforslaget helseminister Bent Høie (H) kom med etter jul innebærer en reservasjonsmulighet for leger, ikke en rett (se faktaboks).

Hevder Høyre mangler prinsipper

Men den argumentasjonen kjøper ikke Andersen.

– Den er totalt uprinsipiell. Jeg ser jo også at de som ønsker reservasjonsrett også er mot regjeringens forslag, sier hun og viser til at både reservasjonsleger og KrF er særlig kritiske til at lovforslaget åpner for at det enkelte kommunestyre skal avgjøre om de ønsker å la sine fastleger reservere seg.

– Så later de som om det er en fordel for kvinner å kunne gå inn på nettet og se om legen mener det ene eller det andre. Sånn skal det ikke være. En fastlege skal du kunne gå til i full trygghet, og vite at vedkommende hjelper deg med de behovene og rettighetene du har, sier hun.

Torild Skard

STEG TILBAKE: Torild Skard mener regjeringens forslag om å gi fastleger muligheter til å reservere seg mot aborthenvisning er et tilbakeslag i abortkampen.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Gro Nylander

SKUFFET: Mangeårig overlege på Rikshospitalet, Gro Nylander, deltok på SVs frokostmøte. Hun er skuffet over at Legeforeningen støtter reservasjonsrett for fastleger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Før debatten startet i Stortinget arrangerte SV et frokostmøte om reservasjonsrett.

Der holdt blant andre tidligere stortingsrepresentant fra SV, Torild Skard, et følelsesladet innlegg.

Hun var sentral da loven som selvbestemt abort ble vedtatt i 1978, og ga de unge tilhørerne et historisk tilbakeblikk på abortkampen.

– Jeg hadde selv to venninner som døde etter besøk hos «kloke koner», fortalte hun.

Høyre avviser omkamp om abortloven

For SV og mange andre reservasjonsmotstandere handler denne saken om kvinnens selvbestemte rett til å avbryte svangerskapet.

Men tilhengerne avviser at dette er en abortkamp. KrF, Høyre og Frp mener fastlegers mulighet til å reservere seg er et spørsmål om samvittighetsfrihet, og samtlige partier bedyrer at kvinnens rettigheter ikke svekkes.

Høyre har også argumentert for at ordningen regjeringen nå går inn for styrker kvinnens posisjon fordi hun på forhånd vil få informasjon om hvilke fastleger som reserverer seg.

De viser til at et lite mindretall i av Norges fastleger i alle år har reservert seg ved å henvise kvinnene til en kollega.

Målet med Høies lovforslag er blant annet at kvinnene skal slippe å bli møtt av en avvisende og moralsk fordømmende lege på legekontoret.

Se debatt mellom KrF og Venstre om reservasjonsrett:

VIDEO: Olaug Bollestad (KrF) og Ketil Kjenseth (V) debatterte reservasjonsrett i Politisk kvarter torsdag morgen. Programleder Per Arne Bjerke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger