NRK Meny
Normal

– Dette kunne ingen forutse

SV gikk i 2006 ut og garanterte for rensing av Mongstad innen 2014. Nå innrømmer de at prosjektet har møtt på vanskeligheter «ingen kunne forutse».

Solhjell om Mongstad

Bård Vegar Solhjell sier SV ikke er ført bak lyset i saken om Mongstad-rensing.

Foto: Scanpix

Testanlegget på Mongstad skulle etter planen ha stått klart i år. CO2 skulle fanges og lagres. Men så ble det utsatt til neste år, og anleggets CO2-utslipp skulle likevel ikke lagres.

Beslutningen om å bevilge milliarder til rensing av gasskraftverket skal nå ikke tas før i 2014. Årsaken skal være teknologien, som viser seg å være mer komplisert enn man først hadde trodd.

Les mer: Månelandingen på Mongstad utsettes

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener derfor det er uforsvarlig å starte tidligere.

– Slik som det ser ut nå, i forhold til de store utfordringene som ligger i å få prosjektet godt nok industrielt, tror jeg ikke det er forsvarlig å legge opp til at en investeringsbeslutning blir tatt før 2014. De beste vurderingene nå er at vi trenger cirka fire år etter det, sier Riis-Johansen til NRK.

– Ikke ført bak lyset

SV gikk i 2006 ut som garantist på at prosjektet skulle lande innen 2014, men parlamentarisk leder i partiet, Bård Vegar Solhjell, sier SV på ingen måte er ført bak lyset i denne saken.

– Det er beklagelig at et så viktig miljøprosjekt blir utsatt, men det er klare teknologiske grunner til dette. Og det er positivt likevel at statsråden har kommet med en ny tidsplan og ikke minst at han er krystallklar på at det skal gjennomføres fullskala rensing, selv om dette blir noe utsatt.

Se video:

Video «ingen kunne forutse».

Les: Miljøvernerne raser mot utsettelsen

– Vil møte på vanskeligheter

Solhjell sier han forventer enda tettere oppfølging og styring fra statsråden fremover.

– Noe som betyr at vi må ha en tidsplan som vi følger opp, der alle aktører, inkludert Gassnova, Statoil og statsråden, følger opp, har sjekkpunkter og sørger for at fremdriften er som den skal være.

– Så dere ønsker strammere tøyler?

– Dette er et av Norges viktigste miljøprosjekt i årene som kommer, og da må vi følge opp tett, samtidig som vi må være klar over at det er et teknologisk nyvinningsprosjekt som vil møte på mange vanskeligheter.

– Ingen kunne forutse vanskelighetene

Solhjell mener at man vil kunne følge tidsplanen som nå er satt.

– Hvis statsråden og alle andre involverte har en tett oppfølging av prosjektet vil man kunne komme i havn. Da betyr det en investeringsbeslutning i 2014 og en fullskala rensing så raskt som mulig etter det.

Noen nøyaktig dato vil han imidlertid ikke komme med.

– Alle har vært med på å lage en så stram tidsplan som vi trodde var mulig, også viser det seg at det var større teknologiske vanskeligheter enn noen kunne forutse. Men det er realistisk å tenke at rensingen vil være på plass i årene etter 2014.

FØLG SAKEN I SØNDAGSAVISA I NRK P2 I DAG FRA KLOKKEN 11.00.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger