Hopp til innhold

SV: – Dette brevet viser at regjeringen har løyet om terrorsikring

Politidirektoratet sa allerede i 2015 ifra om at regjeringen hadde misforstått sikringsstatusen for kritiske bygg. Halvannet år senere lovte statsministeren at alt var i orden.

Høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under gårsdagens høring om objektsikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er ikke bare feilinformering, det er løgn. De har faktisk og aktivt sagt feil til Stortinget, samtidig som de har visst at det er feil, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

I statsbudsjettet for 2016 slo regjeringen fast at «skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet». Da Politidirektoratet ble klar over det, sendte de brev til Justisdepartementet for å si ifra om at opplysningene ikke stemte.

Men senest ved objektsikringshøringen på Stortinget i mars i fjor gjentok regjeringen budskapet om at sikringen av viktige bygninger mot terror og andre kriser, var på stell.

– Det er helt utrolig. Her har Justisdepartementet først feilinformert, så har de blitt gjort oppmerksom på det, og så har de fortsatt å hevde det, sier Fylkesnes om brevet som NRK nå har fått innsyn i.

Innnrømmer at hun ga Stortinget et feilaktig inntrykk. Statsminister Erna Solberg svarer på spørsmål fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Erna Solberg i høringen om terrorsikring i går.

– Alvorlig

Politidirektoratet rapporterer med ulike farger for å vise status for beredskapsarbeidet. Grønn status betyr at målet er nådd.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Anders Anundsen (Frp) var justisminister da Politidirektoratet sa ifra til Justisdepartementet om feilen i statsbudsjettet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Under gårsdagens høring kom det fram at Politidirektoratet kun hadde meldt om grønn status for sikringsstyrkene, men at brevet ble tolket til å bety at hele objektsikringsarbeidet var i mål.

Siden ble det også klart at rapporten om sikringsstyrkene aldri skulle ha fått grønn status.

Politidirektoratet vil med dette brevet gjøre Justis- og beredskapsdepartementet oppmerksom på at politiets skjermingsverdige objekter ikke er ferdig sikret i henhold til krav som følger av forskrift om objektsikkerhet.

Brev fra Politidirektoratet til Justisdepartementet / 20. november 2015

– Det er selvfølgelig alvorlig at misforståelsen har fått leve gjennom hele denne prosessen. Brevet ble sendt høsten 2015. Så sent som i fjor viste statsministeren til at det var varslet om at det var flagget grønt, sier komiteleder Dag Terje Andersen (Ap).

Høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite

Dag Terje Andersen (Ap) leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kontrollkomiteen har nå bestemt at de vil ha en ny, lukket høring om saken, fordi de ønsker svar på flere spørsmål om graderte opplysninger. Både Fylkesnes og Andersen sier det er for tidlig å konkludere om saken bør føre til et mistillitsforslag.

Innrømmet uklarheter

Statsminister Erna Solberg (H) måtte i går svare på spørsmål om brevet. Hun innrømmet da at regjeringen har vært upresis og ikke gikk god nok informasjon til Stortinget.

– Vi var ikke klar over omfanget av etterslepet vårt, særlig på objektsikring, i forårets diskusjon om Riksrevisjonens rapport. Det var noe vi ikke hadde god nok oversikt over, sa hun i høringen.

Høyres representant i kontrollkomiteen, Svein Harberg, sier han er forundret over SVs påstand om at regjeringen har løyet.

– SV er på vei inn i et spor som ikke er verdig det viktige arbeidet kontrollkomiteen nå jobber med. Statsministeren har beklaget at det var uriktig rapportering og at hun var utydelig i svarene i høringen, sier han til NRK.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) skriver i en epost til NRK at formuleringene i statsbudsjettet for 2016 ikke stemmer med situasjonen i dag, men at dette er rettet opp i senere budsjetter.

– Jeg har ikke grunnlag for å mene at det er tatt beslutninger om objektsikring på grunnlag av informasjonen som ble lagt frem i 2015 for budsjettåret 2016, skriver Wara, som ikke svarer direkte på Fylkesnes' påstand om at regjeringen har løyet.

Statsminister Erna Solberg (H) og daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å kommentere kritikken fra Fylkesnes.

Høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite

Statsminister Erna Solberg (H) på vei til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i går.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ