– Et rødgrønt flertall er avhengig av SV

SV har krympet fra tolv prosent til rett over sperregrensa på fire. Likevel mener Halvorsen at det er SVs oppslutning som vil sikre et rødgrønt flertall ved neste stortingsvalg.

Kristin Halvorsen

SV-leder Kristin Halvorsen sier partiet har en jobb å gjøre når det gjelder å vise velgerne at SVs oppslutning er viktig.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

SV har krympet fra tolv prosent til rett over sperregrensa på fire. SV er i krise, og det diskuterer de internt.

LES: Ingen regjeringsslitasje i SV
LES: Kristin Halvorsen tar gjenvalg

– SV vil avgjøre

– Vi vet at vi har mye å gjøre, men det ser vi på med lyst og pågangsmot. Det er vi som sikret at det er et rødgrønt flertall, og det er SVs oppslutning som vil avgjøre det ved stortingsvalget i 2013, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

– Hva kan et juniorparti i en samarbeidsregjering forvente av gjennomslag?

– Vi har større gjennomslag enn SV har hatt i politikken noensinne, og får gjennom et systematisk arbeid i regjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Skifter mellom SV og AP

Hun sier partiet har flere utfordringer foran seg.

– Det er vanskeligere for et mindre parti å få uttelling når man samarbeider med et parti som er betydelig større. Velgerne våre skifter mellom AP og SV, eller oss sofaen, altså ikke å stemme i det hele tatt. Arbeiderpartiet ser bedre ut i våre sympatisørers øyne når vi samarbeider med dem om politikk som SV har stått for lenge.

LES OGSÅ: SV-topp snur om private omsorgstjenester

– Mye SV-politikk i regjeringen

– SVs velgere går til Ap. Hvorfor gjør de det?

– Det er mye SV-politikk å finne i det rødgrønne samarbeidet. Vi få til full barnehagedekning, effektive tiltak i forhold til klimautslipp og en radikal fordelingspolitikk som tetter skattehull.

Halvorsen sier det er en utfordring at folk stemmer Arbeiderpartiet fordi de ikke ser den store forskjellen mellom partiene.

LES: SV til kamp for et likere Norge

Vi satte flere mål før valget i 2005. Det ene var at vi skulle sikre et rødgrønt flertall og få til et regjeringssamarbeid. Det andre at SV skulle få gjennomslag å prege politikken. Det har spesielt vært synlig i utenrikspolitikken når det gjelder Irak og Afghanistan.

– Ett av målene var at vi skulle få flertall i 2009, og det klarte vi også. Det vi ikke har klart er å vise velgerne hvor viktig det er for dem at vi har en oppslutning slik at vi får gjennomslag får politikken vår.

– Et pådriverparti

– Dere er ikke tydelige nok, men dere er jo i media hver dag og har alle muligheter?

– Jeg tror det er viktig at folk ser at regjeringen har en radikal, tydelig politikk som utfordrer høyresiden. SV er et pådriverparti og det har vi vært i alle år.

LES OGSÅ: – Regjeringsmakt er viktigere enn miljø for SV

– Vi skal gå gjennom forvaltningsplan for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Den saken er avgjørende viktig for klimasaken fremover. Vi skal gå gjennom nasjonale klimatiltak og vi skal evaluere skattereformen. Det rødgrønne flertallet er avhengig av SVs oppslutning, sier Halvorsen.

Stoltenberg, Halvorsen og Navarsete

Mange spør seg om SV får gjennomslag for politikken sin i den rødgrønn regjeringen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste meldinger