SV vil stoppe utsendelsene til Russland

SV prøver fredag å få et flertall på Stortinget til å stoppe tvangsreturneringen av asylsøkere til Russland. De har bedt Arbeiderpartiet og sentrumspartiene om å støtte kravet.

Audun Lysbakken i Debatten 21.01, 2015

Audun Lysbakken sa i Debatten torsdag 21.1.16 at partiene som støttet lovendringene før jul visste hva de gikk til, og at de nå har ansvar for å rydde opp. – Statsråden har gitt oss forsikringer om at de følger folkeretten, men når man pirker mer i det, så får vi ikke grundige nok svar. Det bekymrer oss, sa Aps Helga Pedersen (t.v.)

Foto: NRK

SV har derfor fredag formiddag sendt ut en mail til de parlamentariske lederne i Arbeiderpartiet og sentrumspartiene hvor de oppfordrer dem til å støtte forslaget om at tvangsreturneringen av asylsøkere til Russland skal stanses.

Brevet SV ønsker å sende til statsminister Erna Solberg, med kopi til Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug:

På vegne av de partier som her underskriver, ber vi norske myndigheter å stoppe uttransporteringen av asylsøkere som har kommet over Storskog som er uten varig opphold i Russland og at de får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge.

Vi vil sammen fremme et forslag med dette innhold tirsdag 2. februar, men anmoder regjeringen om iverksetting allerede fra i dag.

Audun Lysbakken, SVs partileder

Lunken mottakelse

Men SV er så langt alene. Hverken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet har sagt at de vil skriver under. På Stortinget har KrF og Venstre sittet i møter om et eget brev til regjeringen. Signaler fra NRKs kilder tyder på at de ikke vil skrive under SVs brev.

Kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Camilla Ryste sa til NRK i en tekstmelding tidig fredag at partiet ønsker at Regjeringen oppklarer saken bedre.

– Så kan vi si om det er behov for nye initiativ, skriver Ryste.

Partileder Knut Arild Hareide sender ballen over til innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP). I en skriftlig kommentar sier Hareide at KrF har stilt en rekke skriftlige spørsmål til Listhaug, og at de venter raskt svar.

Også Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum er lunken.

– Jeg mener at å trekke hjemmelen som gjør at vi skal få mer grensekontroll, er lite sannsynlig. Det er viktig at vi har kontroll ved grensa, men de som skal returneres må vi være 100 prosent sikre på at blir behandlet på en ordentlig måte, sier han.

Vedum påpeker at alle partiene bortsett fra SV og MDG støttet hjemmelen før jul.

– Og det var det en grunn til. For det var ikke god nok grensekontroll på Storskog. Så kan det være at regjeringen må gjøre noen praksisendringer, men å trekke tilbake den hjemmelen igjen som ble gitt i november, det er lite aktuelt, sier han.

Ikke åpne for lange forhandlinger

Ifølge SV kan ordlyden i brevet forandres noe, men partiet er ikke åpne for lange forhandlinger om teksten.

Audun Lysbakken sier utsendelsene til Russland fortsetter med mindre Arbeiderpartiet og sentrumspartiene gjør noe.

– Det er det initiativet med å sende et brev som kunne stoppe det. Og det er nå opp til Arbeiderpartiet og sentrumspartiene om de vil stoppe dette eller ikke, og hvis de ikke vil så er jo det et tydelig signal til folk om at disse partiene umulig kan synes praksisen er så ille som de har sagt de siste dagene, sier Lysbakken.

Utsendelse varslet lørdag

Flere hundre asylsøkere skal sendes tilbake til Russland over Storskog i Finnmark i tiden som kommer. Torsdag skulle flere ved Vestleiren ankomstmottak i Kirkenes sendes ut, men dette ble stanset. Også fredag ble utsendelsen stoppet, ifølge politiet fordi selskapene de har avtaler med ikke kunne levere busser. De håper å gjennomføre utsendelse lørdag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger