– Forrige generasjons prisfest er min gjeldsmur

SVs landsstyre foreslår en ny, nasjonal skatt på alle boliger du eier, men ikke bor i. – Vil dempe boligprisveksten noe, men kostnaden kan bli dyrere utleieboliger, sier boligforsker.

SVLM Nicholas Wilkinson

VIL KASTE UT BOLIGSPEKULANTENE: Nicholas Wilkinson i Akershus SV går i bresjen for at landsmøtet søndag, etter alt å dømme, vedtar å jobbe for en ny lov for å kaste boligspekulantene ut av markedet. Selv måtte han ha hjelp fra sin mor for å kjøpe egen bolig.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Eneste grunnen til at jeg eier mitt eget hjem er fordi jeg hadde en mamma som har nedbetalt sitt eget hus og kunne hjelpe, sier Nicholas Wilkinson (29).

Han er SVs førstekandidat i Akershus før høstens stortingsvalg, og er den heldige deleier av en bolig på Oppegård.

Wilkinson går i bresjen for at landsmøtet søndag, etter alt å dømme, vedtar å jobbe for en ny lov for å kaste ut boligspekulantene og dempe prisene i boligmarkedet.

– Det kan ikke være sånn at bare er de som har familie som kan hjelpe kan eie sitt eget hjem. Den muligheten bør alle ha.

SVs landsstyre foreslår å innføre en særskatt på sekundærbolig for å motvirke at skattesystemet belønner spekulasjon i eiendom.

Landsstyrets forslag til arbeidsprogram for 2017-2020

Wilkinson: – Bolig skal være et sted å bo

Ifølge Eiendom Norge var boligprisene i februar 13 prosent høyere enn for 12 måneder siden. Østlandet med Oslo i spissen har den sterkeste veksten.

– Boligprisene i Norge løper løpsk. Forrige generasjons prisfest er blitt min generasjons gjeldsmur. Selv om vi er i full jobb og sparer alt vi makter, så er boligdrømmen likevel fjern, sier Wilkinson.

Cecilie Gjennestad

Nestleder i Finnmark SV, Cecilie Gjennestad, sier også mange unge i hennes hjemfylke sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Selv måtte hun ha hjelp av sin mor.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Han mener en egen, nasjonal skatt på dem som eier andres bolig vil drive ut boligspekulantene, og senke prisene slik at flere får råd til egen bolig.

– Vi må tørre å ta tilbake styringen i boligmarkedet, og si at bolig skal være et sted å bo, og ikke noe å spekulere i, sier SV-eren.

Han får støtte av partikollega, Cecilie Gjennestad (32) som er nestleder i Finnmark SV:

– Finnmark har de samme problemene, selv om vi er færre mennesker på et større område. Boligmarkedet er også blitt kunstig høyt i Finnmark, og mange unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet.

Ingen støtte fra Støre

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har lite til overs for SV-forslaget, og mener det er lite gjennomtenkt.

– Vi tror det må andre virkemidler til. Vi deler SVs mål om at vi må få prisveksten på boliger må ned, men noen ny skatt har ikke vi foreslått, sier Støre og minner om at det allerede er et bredt skatteforlik på Stortinget.

– Dette er ikke en beskatning som vi vil gå inn for. Jeg mener den ikke er grundig gjennomtenkt, og noe som ikke er nødvendig i dag, sier Støre.

Heller ikke KrF-leder Knut Arild Hareide vil støtte forslaget.

– Vi er skeptisk til en helt ny boligskatt. Vi fjernet i sin tid boligskatten, nettopp for å unngå skattlegging av den boligen du bor i. Men vi har økt skattebyrden via formuesskatten på alle andre boliger enn den du bor i de siste årene, og det mener vi har vært riktig, sier Hareide.

Leie-leiligheter kan bli stående tomme

Forsker i Statistisk sentralbyrå, Erlend Bø, tror SVs nye skatteforslag kan redusere boligprisen noe.

– Men det vil ha kostnaden at det sannsynligvis blir dyrere å leie, for det blir færre utleieboliger på markedet, sier Bø.

Ifølge Bø bør en skatt på sekundærboliger innføres for alle sekundærboliger hvis den innføres, ikke bare utleieboliger. Å innføre skatt bare på boliger som leies ut kan føre til at folk slutter å leie ut, og heller lar ekstraleiligheten stå tom.

Erlend Bø

– Skal man virkelig redusere prisveksten, så bør man også skatte primærboliger, fordi sekundærboliger er i mindretall, sier forsker Erlend Bø i SSB.

Foto: Privat

– Da er det vel heller ønskelig at de leier ut, legger Bø til.

Ifølge forskeren kan forslaget om ekstraskatt også ramme de som eier en ekstra familiebolig i utkantkommunene.

Bø er usikker på om SV-forslaget vil ha stor nok effekt, og tror kanskje innføring av krav om høyere egenkapital når man skal kjøpe sekundærbolig kan være mer effektivt.

– Skal man virkelig redusere prisveksten, så bør man også skatte primærboliger, fordi sekundærboliger er i mindretall, sier Bø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger