SV vil forby politiet å påta seg visse oppdrag

SV vil forby ansatte i politiet og de hemmelige tjenestene å påta seg bestemte oppdrag for utenlandske ambassader.

Akhtar Chaudhry (SV)

SVs Akhtar Chaudhry vil forby ansatte i politiet og de hemmelige tjenester i å påta seg bestemte oppdrag for ambassader.

Foto: Jon-Michael Josefse / Scanpix

- Ansatte i politiet, Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvarets etterretningstjeneste må ikke få lov til å jobbe for andre makter, dersom arbeidet er av en slik karakter at taushetsbelagt informasjon kan bli brukt, sier SVs justispolitiske talsmann Akhtar Chaudhry til NTB.

Han understreker at lovforbudet må omfatte både nåværende og tidligere ansatte.

- Dette gjelder både ansatte som er i tjeneste og tidligere ansatte som har sluttet, sier han.

Hensikten med SV-forslaget er å sikre at taushetsbelagt informasjon, for eksempel fra politiets straffesaksregister, ikke kommer på avveie.

Foranledningen er avsløringene om at norske politi- og forsvarsansatte har drevet overvåking på oppdrag fra den amerikanske ambassaden.

- Politiet, e-tjenesten og PST skal ivareta norske borgeres rettssikkerhet og Norges sikkerhet. Det er deres jobb. Da kan ikke de samme menneskene jobbe for fremmede makter, sier Chaudhry.

SV vil ta opp forslaget i forbindelse med Stortingets behandling av redegjørelsen som justisminister Knut Storberget (Ap) holdt om ambassadesaken på onsdag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger