Hopp til innhold

Ber om overvåkingskommisjon

SV-lederen vil ha en overvåkingskommisjon som skal gå gjennom all overvåking av norske borgere. I morgen fremmes saken for Stortinget.

Audun Lysbakken

Leder i SV, Audun Lysbakken, fremmer forslag om en Lund-kommisjon for vår tid. - Det er utrolig viktig å ikke være naive, sier Lysbakken.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi ser nå en rekke påstander om overvåking av norske borgere. Vi vet at potensialet og mulighetene er store, sier Audun Lysbakken, leder i SV.

Onsdag fremmer Lysbakken sak i Stortinget der han ber om en Lund-kommisjon for vår tid. Målet for kommisjonen skal være å danne et bilde av summen av overvåking som norske innbyggere utsettes for, hvordan overvåkingen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid.


– Det er utrolig viktig å ikke være naive. Da må myndighetene gjøre det beste de kan for å kartlegge trusselen og diskutere tiltak, ellers vil vi være mer og mer forsvarsløse, sier Lysbakken om hvordan han begrunner forslaget.

LES OGSÅ: Greenwald fastholder ved overvåking

– Snowden har gjort oss en tjeneste

Det er de mange avsløringene i regi av Edvard Snowden som har fått fart på SVs krav om en omfattende kartlegging av overvåkingen som foregår i vår tid.

– Jeg mener Snowden har gjort verden en stor tjeneste ved å vise oss hva slags potensiale for overvåking som finnes, sier SV-lederen.

– Er det helt sikkert at ulovlig overvåking foregår?

Jeg mener det er veldig viktig nå at vi ikke er naive. Hvis det som kom frem i dag viser seg å være feil, så er det farligste vi kan gjøre å trekke et lettelsens sukk. Det er et stort potensiale for overvåking i vår tid, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Avviser overvåking av nordmenn

20 år siden Lund-kommisjonen

Det var i sommer SV første gang skisserte idéen om en overvåkingskommisjon for vår tid. I dag fremmes saken av Audun Lysbakken og SVs nestleder Bård Vegard Solhjell som et såkalt dokument 8 forslag i Stortinget, snart 20 år etter at Lund-kommisjonen ble nedsatt.

Lundkommisjonen ble nedsatt av Stortinget i januar 1994 for å granske påstander om ulovlig overvåking av norske borgere. Den endelige rapporten omhandlet blant annet den storstilte og ulovlige overvåkingen av venstresiden som hadde forgått over mange år.

LES OGSÅ: Solberg: – Nå må vi roe oss ned

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger