SV vil at EOS-utvalget undersøker sak om PST-informant

SV vil at kontrollutvalget på Stortinget går inn i saken om PST-informanten som nå står frem. PST skal ha samlet inn medlemslister og navn på avisabonnenter.

SV vil at EOS-utvalget undersøker sak om PST-informant.

VIL SJEKKE GODKJENNING: Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) mener det er svært alvorlig hvis PST har drevet med infiltrasjonsvirksomhet på venstresiden uten å ha fått godkjenning til det.

Tirsdag har NRK Brennpunkt fortalt historien om Christian Høibø, som har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i over ti år. I store deler av denne tiden infiltrerte og overvåket han organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk. Opplysninger han fikk tak i ga han videre til PST.

Mens han lot som han var en dedikert venstreaktivist, kopierte Høibø medlemslister og abonnementsoversikter, og gjorde seg til venns med enkeltpersoner som PST ønsket å vite mer om.

Høibø har også fortalt at PST fremdeles overvåker venstresiden i Norge.

Vil ha svar

Flere politikere vil nå undersøke om myndighetene har drevet ulovlig overvåkning i det politiske miljøet.

– Det skal jeg finne ut. De som har ansvaret for dette er EOS-utvalget, som følger med på sikkerhetstjenestene og kan undersøke om de har fått godkjenning til å drive med en slik infiltrasjonsvirksomhet som en har gjort på venstresiden, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV).

– Har en fått godkjenning til det, er det ikke alvorlig. Har en ikke fått det, er det veldig alvorlig, fastslår Langeland.

(Saken fortsetter under videoen)

Hallgeir Langeland (SV) mener PST konsentrerer seg mest om å holde oppsyn med venstresida, og ikke nok med høyresida.

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) forklarer mer rundt hva han tenker om infiltratørsaken.

Viser til 1984-sak

Høibø deltok i flere demonstrasjoner. Han var blant verstingene, og har blant annet kastet stein mot politiet. Politifolkene som arresterte ham visste lite om at arrestanten var agent for PST – han har gitt sikkerhetstjenesten mye informasjon.

SV-politiker Ivar Johansen reagerer på avsløringene.

I 1984 ble han tiltalt for å røpt informasjon som påtalemakten mente kunne gå ut over rikets sikkerhet. Han ble frifunnet, men den gangen hentet politiet inn opplysninger de ikke hadde lov til å innhente.

Ivar Johansen (SV)

REAGERER: SV-politiker Ivar Johansen reagerer på avsløringene.

Foto: NRK
Harald Stanghelle

EOS-SAK: Harald Stanghelle mener forhold i saken grenser til politisk overvåkning, hvis opplysningene i Brennpunkts dokumentar stemmer.

Foto: NRK

– Her merker jeg meg jo at han blant annet sier at de skaffet seg opplysninger om hvem som abonnerte på et bestemt blad, abonnementsregisteret for dette medlemsbladet, sier Johansen til NRK.

– Dette har Stortinget behandlet før. I 1984 sa en enstemmig justiskomité at overvåkningspolitiet ikke skulle følge med på hvem som abonnerer på en avis. Ganske enkelt fordi at i hvert fall jeg abonnerer på aviser og tidsskrifter som jeg slett ikke er enige i politisk, men som jeg gjerne vil følge med på, forklarer Johansen.

– Grenser til politisk overvåkning

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle har i en årrekke fulgt tett med på de hemmelige tjenestene i Norge. Han er ikke overrasket over at PST har hatt en informant av typen som nå står frem, og mener PST bør følge med på ytterliggående miljøer.

Likevel mener han saken kan være mer alvorlig enn som så.

– Hvis opplysningene stemmer, at medlemslister og abonnementslister i seg selv gir grunnlag for registrering hos PST, er en etter min oppfatning over i en grense til politisk overvåkning. Det er en sak for EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan, sier Stanghelle til NRK.

PST vil tirsdag kveld ikke kommentere om de kan ha drevet med ulovlig overvåkning.

SISTE NYTT

Siste meldinger