Hopp til innhold

SV vil granske norsk Libya-bidrag

– Vi trenger en grundig evaluering, sier Heikki Holmås (SV) om Libya-bombingen som har sendt landet ut i kaos.

Heikki Holmås

VIL HA EVALUERING: Heikki Holmås mener den militære operasjonen skiftet karakter til å skifte regime i Libya.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Borgerkrig i Libya og et fristed for islamistiske grupperinger og menneskesmuglere. Det er noe av resultatet etter NATOs bombing av landet og avsetting av Muammar al-Gaddafi.

– Nå må vi ta debatten om hvordan denne typen beslutninger fattes og hvordan de kan bli evaluert i etterkant. I dag er det ingen automatikk med en grundig evaluering. Det mener jeg vi bør gjøre av Libya. Derfor vil vi fremme et forslag om det i Stortinget, sier Holmås, stortingsrepresentant for SV.

SV vil se på Libya spesielt, men også evalueringer militære aksjoner generelt, der man skal se på grunnlaget for å bidra, om vurderingene som ble gjort var realistiske og om man oppnådde målsettingene som var satt.

– I Libya endret det hele seg fra å være en krigføring for å hindre at sivile ble rammet, til å bli en krigføring for å skifte ut regimet. Der mener jeg personlig at FN-mandatet ble brutt eller strukket temmelig langt, mener Holmås.

– SV satt selv i regjering da beslutningen om å delta ble tatt. Har dere sviktet i denne saken?

– Nei, vi svarte på en forespørsel om å stoppe drap på sivile. Da operasjonen endret karakter gjorde vi det vi kunne for å stoppe den og sette en sluttdato for Norges bidrag. Det fikk vi til, svarer Holmås.

– Ikke etterpåklokskap

Kampen om Nilen

– IKKE ETTERPÅKLOKSKAP: Terje Tvedt mener norske politikere ikke ville høre på motargumenter.

Foto: Erik Hannemann / Panopticon AS

Terje Tvedt, historiker og professor i statsvitenskap, reiste debatten gjennom en kronikk i Nytt Norsk Tidsskrift og Aftenposten. Der stiller han spørsmålet om hvordan et politisk og offentlig Norge kunne bli med på en Libya-aksjonen, uten noen form for debatt i forkant.

– Her var det en stemningsbølge der man tok alle de verste fortellingene for god fisk. Man hørte ikke på alternative tolkninger av virkeligheten og man hørte ikke på afrikanske unions analyse av situasjonen. Dette er ikke etterpåklokskap. Alle som fulgte med visste at det ville gå galt. I andre land var det en reell debatt, men det var det ikke i Norge, sier Tvedt til NRKs Søndagsavisa.

– Manglende vilje og ansvar

Anniken Huitfeldt

FN KOM PÅ BANEN: Anniken Huitfeldt mener en nødssituasjon var bakgrunnen for bombingen i Libya.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt var kulturminister da bombingen ble satt i gang. Hun leder nå utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Det var en nødssituasjon og vi trodde vi kunne unngå folkemord ved å ta i bruk de virkemidlene vi tok i bruk. Norge var lenge skeptiske til å bruke militærmakt, men så kom FN-mandatet som var avgjørende for den norske beslutningen, sier Huitfeldt.

Hun mener landenes manglende vilje og evne til å ta ansvar i etterkant av bombingen, er mye av det som har gått feil i regionen.

– Vi burde lært av Afghanistan at en endring av et regime ikke automatisk fører til demokrati og menneskerettigheter. Man må ha lenger tilstedeværelse.

AKTUELT NÅ