SV utfordrer Ap på miljø: Må gå inn for varig vern av Lofoten

STORTINGET (NRK): Ap har lovet å bli det grønneste partiet i Norge. Nå ber SV sin tidligere regjeringspartner vise at de mener alvor.

Audun Lysbakken

OFFENSIV: Audun Lysbakken mener Ap må gå inn for varig vern av LoVeSe dersom partiet mener alvor i klimapolitikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ingenting vil glede meg mer enn om Ap tar plass blant de grønne partiene på Stortinget, men da må de vise at de har mer enn ord, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

– Har satt olje foran miljø

Først gikk stortingsrepresentant Hadia Tajik ut i Dagsavisen og lovet at Arbeiderpartiet skal bli «det klart grønneste partiet».

Deretter gikk Ap-leder Jens Stoltenberg på talerstolen på landsstyremøtet i Oslo og oppfordret partifellene til å jobbe for en mer ambisiøs klimapolitikk.

Jens Stoltenberg

MYTE: Ap-leder sa i sin tale tirsdag at det er en misforståelse at Ap ikke er opptatt av klima- og miljøpolitikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Norge overoppfylte Kyoto 1-avtalen. På samme måte bør vi også overoppfylle Kyoto 2-avtalen som gjelder frem mot 2020. Vi må heve ambisjonen og øke klimamålene ved å overoppfylle også Kyoto 2-avtalen med utslipp av 500 millioner tonn CO2, sa han i talen tirsdag.

Men Venstre, KrF, Miljøpartiet de Grønne og SV lar nok ikke Ap stikke av med tittelen «grønneste parti» uten kamp.

– Fram til nå har Ap dessverre vært et parti som setter olje foran miljø. Nå må de vise at de vil være med oss å bremse tempoet i oljesektoren, sier Lysbakken.

Ber Ap bremse opp

I helgen tok nestleder Terje Breivik til orde for varig vern mot petroleumsaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Venstre fikk i samarbeidsavtalen med regjeringspartiene og KrF gjennomslag for at områdene ikke skal åpnes opp de neste fire årene, men nå vil altså Venstre ha mer.

– Slik sett sender vi et signal til regjeringspartiene om at de mentalt må forberede seg på det ved neste omgang, sa Breivik til TV 2.

Også SV, KrF og MDG går inn for varig vern, og nå ber Lysbakken Ap følge etter.

– Min klare utfordring til Arbeiderpartiet er at hvis de de være et grønt parti, så må de sette bremsene på i oljesektoren, stanse åpningen av nye områder, gå kritisk gjennom subsidiene til oljesektoren og ta den utstrakte hånden til miljøpartiene på Stortinget og gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier han til NRK.

Og utspillet får støtte hos Ap. Eller i hvert fall i deler av partiet.

AUF omfavner varig vern av LoVeSe

– Dette har vi i AUF jobbet for lenge. Det er en politikk vi kommer til å kjempe for å få gjennomslag for i Arbeiderpartiet, og vi tror vi skal få det til. Når det er sagt så har Arbeiderpartiet sine prosesser, landsmøtet har sagt sitt, og neste runde blir ikke før landsmøtet neste år, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

AUF-leder Eskil Pedersen sier AUF er helt på linje med SV i LoVeSe.

AUF-leder Eskil Pedersen sier AUF er helt på linje med SV i LoVeSe. Han tror kampen kan vinnes i eget parti i nær fremtid.

På landsmøtet for ett år siden hadde han på seg en t-skjorte med påskriften «LoVe», Lofoten og Vesterålen, men tapte kampen om konsekvensutredning og varig vern. Det betyr at vedtaket om at partiet i utgangspunktet ønsker en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja fortsatt er gjeldende.

Det mener Pedersen blir vanskelig å opprettholde dersom partiet virkelig skal være ett av de grønneste partiene på Stortinget.

– Jeg er sikker på at vi kommer til å få til varig vern på et tidspunkt, men jeg er usikker på når, sier Pedersen.

Ap-Raymond: – Varig vern haster ikke for oss

Partisekretær Raymond Johansen ser imidlertid ingen grunn til å gå inn for varig vern nå, selv om Hadia Tajik og Jens Stoltenberg forsøker å lansere Ap som en potensiell «miljø-besting».

Partisekretær Raymond Johansen i Ap tar ikke miljøutfordringen til SV.

Partisekretær Raymond Johansen i Ap mener partiet ikke har noe hast med å ta stilling til oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Jeg er opptatt av at ikke ethvert miljø- eller klimatiltak skal bli en symbolsak. Dette landsstyret har hele tiden hatt fokus på hva som skal til for å komme til et lavutslippssamfunn. Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja så er det ikke aktuelt med hverken konsekvensutredning eller å åpne for oljeutvinning på mange år enda, og da ser vi ingen grunn til å grave opp den stridsøksen nå, sier Johansen.

Han minner om at partiet skal ha to landsmøter før neste Stortingsvalg i 2017 og at det blir god anledning til å behandle saken internt før den tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger