Hopp til innhold

SV ut mot Høyre: – Det var et pinlig innlegg

Beskyldningene hagler under Stortingets behandling av de rødgrønnes mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp). SVs Bård Vegar Solhjell kalte Høyre-representantens innlegg for pinlig, spydig og harselerende.

Ordkrig mellom SV og Høyre i Stortinget.

MUNNHOGGERI: Høyres Michael Tetzschner provoserte SVs Bård Vegar Solhjell under stortingsdebatten tirsdag.

Jette Christensen i Arbeiderpartiet

Jette Christensen i Arbeiderpartiet gir justisminister Anders Anundsen hard medfart og mener han har et lemfeldig forhold til sannheten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet mener justisminister Anders Anundsen brøt grunnlovens opplysningsplikt overfor Stortinget i asylbarnsaken (se faktaboks). De tre rødgrønne partiene har derfor fremmet mistillitsforslag mot Frp-statsråden.

Under dagens behandling av mistillitsforslaget, fikk Anundsen hard medfart foran et fullsatt Storting.

Stortinget vil være fullsatt når mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) behandles i dag.

SE DIREKTE: De rødgrønne partiene har ikke flertall for mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp). Statsråden må likevel tåle kraftig kritikk for sin håndtering av asylbarnsaken.

Ifølge Arbeiderpartiets Jette Christensen har Anundsen systematisk og gjentatte ganger brutt grunnloven.

– Det sier noe om forholdet han har til sannhet, sa Christensen fra talerstolen.

– Departementet mottok over 70 signaler om at endringen ikke var oppfattet. Likevel ble ingenting gjort for å følge opp. Dette er i seg selv alvorlig, la Ap-politikeren til.

SV: – Har villedet Stortinget

Bård Vegard Solhjell

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell er saksordfører for kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av asylbarnsaken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, viste heller ingen nåde i sin kritikk av justisministeren.

En politikkendring, som innførte en mykere linje overfor lengeværende asylbarn, nådde aldri fram til politiet. Likevel sa Anundsen flere ganger til Stortinget at endringen var forstått og iverksatt.

– Det stemte ikke. Men det var først under høringen i Kontrollkomiteen at han forsto dette, da han hørte sine egne underliggende etater. En statsråd har alltid tilgang til informasjon fra sine underliggende etater, enten direkte eller gjennom embetsverket, sa Solhjell i sin innledning.

SV-politikeren er saksordfører for kontrollkomiteens behandling av saken. Han er ikke i tvil om at justisministeren har bidratt til å villede Stortinget og på minst ett tidspunkt gitt uriktig informasjon.

– Vi har ikke tillit til justisminister Anders Anundsen, slo Solhjell fast.

Krass ordkrig

Høyres Michael Tetzschner benyttet sin taletid til å slå hardt tilbake mot kritikken fra Ap og SV. Han mener at «den moralske patosen faller på stengrunn», og viser til at den tidligere regjeringen ventet til etter valget med å fortelle velgerne at de skrinla milliardprosjektet Mongstad.

Høyres Michael Tetzschner slår hardt tilbake mot Ap og SVs refs

MONGSTAD: Tetzschner viste til at Solhjell, da han var miljøvernminister, ventet til etter valget med å fortelle Stortinget at milliardprosjektet på Mongstad ble skrinlagt, og antydet at SV ikke ville hatt folk på Stortinget dersom opplysningen hadde kommet før valget.

Disse uttalelsene fikk Solhjell i SV til å se rødt, og det oppstod en opphetet ordkrig mellom de to representantene.

– Det var et pinlig innlegg fra representant Tetzschner, ganske dårlig. Det var en spydig og harselerende tone i alle retninger. Han begynte med et angrep som jeg oppfattet som svært grovt. Representerer dette en god standard for hvordan en debatt på Stortinget bør foregå?, spurte Solhjell Høyre-politikeren.

– Det er en spørsmål om skjønn. Du likte ikke min replikk. Jeg likte ikke ditt innlegg, svarte Tetzschner.

Ikke flertall

I tildelingsbrevet for 2014 fra Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet kom det endrede styringssignaler om prioriteringer i uttransportering av asylbarn som har vært lenge i landet. Men i desember avslørte Bergens tidende at dette aldri ble formidlet videre til Politiets utlendingsenhet og politidistriktene.

Tetzschner omtaler dette som en korrekturfeil.

– Jeg har ikke sett noen føre en overbevisende argumentasjon om at man ikke ønsket å sette dette ut i livet, sa han til Stortinget.

De rødgrønne hevder Anundsen både feilinformerte Stortinget og unnlot å fikse feilen BT avslørte, noe regjeringspartiene avviser. Tetzschner fastholder også at misforståelsen mellom politiet og regjeringen ikke førte til at barn ble sendt ut i strid med regelverket.

– Det foreligger ikke dokumentasjon på at de tiltak og omprioritering Politiets utlendingsenhet gjorde for å oppfylle måltallene, hadde særlig betydning for lengeværende barn, hevder Tetzschner.

Mens Høyres og Fremskrittspartiets storingsrepresentanter forsvarte Anundsen, måtte statsråden tåle sterk kritikk fra støttepartiene KrF og Venstre.

Likevel støtter de ikke mistillitsforslaget fra de rødgrønne.

Etter en debatt som er ventet å vare i flere timer skal to ulike kritikkforslag opp til votering.

Det ene kommer fra KrF og Miljøpartiet De Grønne, det andre fra Venstre.

Begge forslagene slår fast at Anundsen ikke ga dekkende informasjon til Stortinget om utsendte asylbarn som hadde vært lenge i Norge.

Venstre går noe lengre, og påpeker i tillegg at Anundsen ikke sørget for at den varslede politikkendringen i tildelingsbrevet til Politidirektoratet ble fulgt opp.

AKTUELT NÅ