SV stemmer mot Venstres asylbarn-krav

I dag behandler Stortinget et forslag om å la asylbarna få bli. Partigrasrota i SV forventer at partiet stemmer mot regjeringens asylpolitikk. Men SV i regjering vil ikke høre på grasrota.

Marianne Borgen

Gruppeleder i Oslo bystyre Marianne Borgen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg forventer at SV i regjering og på Stortinget gjør alt de kan for å få Ap til å bestemme seg om ikke å tvangsutsende barn som har vært her i tre år eller mer, sier SVs gruppeleder i bystyret i Oslo Marianne Borgen.

Mandag skal Stortinget behandle et forslag fra Venstre som krever blant annet at regjeringen gjennomgår sin asylpolitikk med utgangspunkt i de papirløses situasjon.


Ikke i tvil

Aina Heldal Bøe

Aina Heldal Bøe er leder i aksjonen «La Nathan bli».

Foto: Åge Algerøy / NRK

Og Borgen får støtte av Aina Heldal Bøe, leder for aksjonen «La Nathan bli», i Bergen.

I forrige uke ble det klart at den seks år gamle etiopiske gutten fra Ytre Arna får saken sin vurdert på nytt.

Hun er ikke i tvil om SVs stemmegivning i Stortinget i dag.

– Audun Lysbakken gikk ut som barneminister og var veldig klar, Heikki Holmås like så. Jeg tror de kommer til å stå på sitt og kreve endring, sier hun.

Og dermed får både partigrasrot og aksjonister seg en overraskelse når SV avgir sine stemmer i Stortinget i dag.


– Gode løsninger

For til tross for at SV ønsker at asylbarn skal bli etter tre år, bekrefter parlamentarisk leder Bård Vegard Solhjell at SV stemmer mot Venstres forslag.

– Vi kommer til å stemme med de andre regjeringspartiene. Det gjør vi fordi vi i regjeringen arbeider med å finne gode løsninger for barna, sier Solhjell.

Dermed velger SV å ta kampen internt i regjeringen med Arbeiderpartiet. Hos regjeringspartner Arbeiderpartiet er det justisminister Grete Faremo som tar hånd om asylbarnas skjebne.


– Ikke aktuelt

I NRK-programmet Debatten sist uke meldte Faremo at det ikke var aktuelt å legge saken på vent til stortingsmeldingen «Barn på flukt» kommer.

Men gruppeleder Marianne Borgen i Oslo SV står fast på sitt.

– Det viktigste vi kan gjøre, det er å si fra til disse barna at de ikke skal være redde for å bli sendt ut før stortingsmeldingen kommer, sier Borgen.

Konsekvent asylpolitikk

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg

Foto: NRK

I politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen forsvarte statsminister Jens Stoltenberg regjeringens asylpolitikk.

– Vi er nødt til å være konsekvente. De som ikke får bli i landet har fått sine saker vurdert. Dermed er det konkludert at de ikke blir forfulgt i eget land, mener Stoltenberg.

– Vår oppgave er å ta vare på dem som blir forfulgt. De som ikke blir det må sendes hjem. Men i den prosessen har selvfølgelig vi tatt vare på barnes interesser, sier Stoltenberg.

Høyre-leder Erna Solberg er enig med statsminister Stoltenberg.

– Vi kan ikke løse alles problemer. Det er viktig å være konsekvente i asylpolitikken, mener Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger