SV stanser tvangsekteskaps-tiltak

Regjeringen vil ikke innføre aldersgrense eller tilknytningskrav til Norge for å hindre tvangsekteskap.

Etter det NRK erfarer blir det ingenting av de omstridte forslagene som skulle hindre at ungdommer ble giftet bort mot sin vilje.

Dermed kan SV innkassere en stor seier i regjeringen.

 

 

 

Bjarn Håkon Hanssen

Lider nederlag: Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

SVs kamp kronet med seier

Innvandrerjenter har selv bedt om at noe blir gjort, og så sent som i oktober i fjor var arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen innstilt på å sette inn tiltak.

For SV har kjærlighet imidlertid ikke hatt noen aldersgrense, og etter det NRK erfarer, går statsråden og Arbeiderpartiet på et sviende nederlag.

SVs prinsippkamp mot 21 års aldersgrense og tilknytningskrav for å kunne hente ektefelle til Norge er kronet med seier - det blir ingen radikale tiltak mot tvangsekteskap.

Fortsatt gjenstår behandlingen i partienes stortingsgrupper, men NRK kjenner til at det ikke blir noe av forslaget om 21 års aldersgrense for å hente ektefelle til Norge. 

 

 

 

Hege Storhaug

Skuffet over regjeringen: Hege Storhaug i Human Rights Service

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det blir heller ikke krav om tilknytning til Norge, krav om skolegang eller arbeid i et visst antall år etter grunnskolen.

- Bruker ungdom som "levende visum"

Hos Røde Kors-telefonen mot tvangsekteskap har antallet henvendelser økt med 40 prosent så langt i år.

Hege Storhaug i Human Rights Service er skuffet over regjeringen.

- Ungdommen får ikke beskyttelse gjennom lovverket. Det legges helt til rette for at patriarkene og "imamene" i miljøene kan fortsette å bruke de unge som levende visum, sier Storhaug.

 

 

 

Siv Jensen

Frp-formann Siv Jensen mener regjeringen sender ut feil signaler

Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

Nå som Arbeiderpartiet har tapt i regjering, er Fremskrittspartiet det eneste partiet som vil ha aldersgrense for familiegjenforening, konstaterer formann Siv Jensen.

- Hvis dette er riktig, er det ganske hårreisende. Bjarne Håkon Hanssen og Ap har gitt utrykk for at regjeringen ønsker å stramme inn på tvangsekteskap, men her ser det ut som om SV er i ferd med å få fullt gjennomslag, sier Jensen.

- Dette sender ut et signal om at vi i Norge ikke beskytter våre egne statsborgere mot overgrep.

SISTE NYTT

Siste meldinger