NRK Meny
Normal

Reagerer på forslag om å heve barnehagepris

SV-leder Audun Lysbakken synes det er urettferdig at folk flest skal betale mer for barnehageplassen for at andre skal betale mindre, slik regjeringen foreslår i statsbudsjettet som legges fram neste uke. KrF roser imidlertid forslagene.

Regjeringen vil gjøre barnehagen rundt 500 kroner billigere i måneden for folk med lave inntekter. For å få til det øker de maksprisen med hundre kroner.

SE VIDEO: Rabattgrensa skal gå ved 405.000 kroner. Husholdinger som tjener over dette, må betale mer enn i dag for en barnehageplass.

– Det er bra om barnehageprisene går ned for de aller fattigste, men det er usosialt å la de nest fattigste betale for det, lyder kommentaren fra SV-leder Audun Lysbakken.

Lørdag kunne NRK fortelle at regjeringen ønsker å gjøre barnehagen rundt 500 kroner billigere i måneden for folk med lave inntekter. For å få til det, øker de maksprisen med hundre kroner for alle andre.

Audun Lysbakken

– Hvis vi ønsker at flere skal gå i barnehage, så bør barnehagene bli billigere, ikke dyrere for alle andre, sier Audun Lysbakken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rabattgrensa skal gå ved 405.000 kroner. Husholdinger som tjener over dette, må betale mer enn i dag for en barnehageplass.

– Nå har man altså satt en grense som er veldig lav, 405.000 for en familie, og jeg mener det er helt feil vei å gå å gjøre barnehagen dyrere for lavtlønnede familier, sier Lysbakken, og legger til:

– Hvis vi ønsker at flere skal gå i barnehage, så bør barnehagene bli billigere, ikke dyrere for alle andre.

KrF roser regjeringens forslag

Hans Olav Syversen, leder av finanskomiteen (KrF) ønsker derimot forslaget fra den borgerlige regjeringen velkommen.

Hans Olav Syversen (KrF)

– Her er det mye positivt. Det viser at man satser på barnehager, og at man har tatt samarbeidsavtalen på alvor, og løfter fram de med dårligst råd, sier Hans Olav Syversen (KrF).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi er entydig positive til differensiering av barnehagekostnaden. Dette ønsket vi, og fikk gjennomslag for i samarbeidsavtalen, så dette gir vi regjeringen kreditt for å følge opp, sier Syversen.

– Her er det mye positivt. Det viser at man satser på barnehager, og at man har tatt samarbeidsavtalen på alvor, og løfter fram de med dårligst råd, sier Syversen.

Han tror samtidig at det kommer til å bli en diskusjon i Stortinget om hvor rabattgrensa skal gå, og hvordan dette skal finansieres.

– Vi venter spent på detaljene i budsjettet til regjeringen, og så skal det forhandles.

I en epost til NRK roser også Private Barnehagers Landsforbund (PBL) regjeringens forslag om å differensiere foreldrebetalingen ut fra inntekt.

– Vi vil gi ros til regjeringen, Venstre og KrF for at dette punktet ble tatt inn i samarbeidsavtale, og at det nå etter mange år med maksimalpris uten sosial profil, endelig blir en realitet, skriver Jørn-Tommy Schjelderup, konstituert administrerende direktør i PBL.

Tror ikke det er nok penger til flere barnehageopptak

Ifølge den styrte lekkasjen fra regjeringen bevilger de hundre millioner kroner for å legge til rette for at «kommunene kan øke fleksibiliteten» i barnehageopptakene.

Målet er å redusere ventetiden for barn som fyller ett år 1. september eller senere. I alt håper regjeringen at de hundre millionene vil sørge for inntil 800 nye plasser.

100 millioner til flere opptak er 122 millioner mindre enn det den rødgrønne regjeringen foreslo å bruke for å starte opptrappingen til to barnehageopptak i året.

– Er 100.000 millioner kroner og 800 nye barnehageplasser, slik regjeringen foreslår, nok til å innføre to barnehageopptak?

– Det skal holde hardt med to opptak for neste år, men det er jo en god start, så må vi i samarbeid med kommunesektoren finne ut hvor vi før legge oss, og det blir jo også en del av forhandlingen i Stortinget, svarer Syversen.

SV-leder Audun Lysbakken er ikke imponert over forslaget om å gi 100 millioner kroner og lage 800 nye barnehageplasser:

– Det er altfor få plasser. 100 millioner kroner betyr at regjeringen avlyser målet om to barnehageopptak i året, og at flere barn kommer til å stå i barnehagekø, sier Lysbakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger