NRK Meny
Normal

SV på asyl-smell i Soria Moria II

Regjeringen legger nå fram Soria Moria II-erklæringen for partiene sine. Mye tyder på at SV må svelge de største kamelene, men Kristin Halvorsen er likevel fornøyd.

Kristin Halvorsen

SV-leder Kristin Halvorsen sier til NRK at hun er godt fornøyd med regjeringsforhandlingene. Her på ekstraordinært landstyremøte i formiddag der partiet behandlet Soria Moria II-erklæringen.

Foto: NRK

Regjeringsforhandlingene var i havn litt før midnatt. Innspurten skal ha vært vanskelig, spesielt for SV.

Før offentligheten får rede på innholdet, skal partienes organer behandle dokumentet som skal være på over 80 sider. I ettermiddag leggesSoria Moria II-erklæringen fram.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg gjorde det klart den dagen forhandlingene startet, at det ikke var noen ny regjeringserklæring de tre partiene skulle jobbe med. Den ble klar da de inngikk samarbeidet for fire år siden .

Den nye erklæringen som legges fram i dag er etter det NRK erfarer vesentlig mindre konkret, og formuleringene handler mer om retningen i politikken og retningen for satsingsområdene.

Vanskelig innspurt

Regjeringen forhandlet om krevende spørsmål til sent tirsdag kveld.

Da NRK var i kontakt med kilder i regjeringsapparatet i går kveld, gjenstod for eksempel konkrete formuleringer om rovdyrpolitikken, asylpolitikken og spørsmålet om en likelønnspott over statsbudsjettet.

Det er på det rene at spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir utsatt. Regjeringen vil ikke ta stilling til dette før en forvaltningsplan for området foreligger, sent på høsten neste år.

Svs partileder Kristin Halvorsen sier til NRK at hun er godt fornøyd med dette.

Spørsmålet er nær identisk med Arbeiderpartiets primærstandpunkt, men SV og miljøbevegelsen føler man vil argumentere for et miljøstandpunkt med større tyngde når forvaltningsplanen er ferdig.

Ingen skatte-endringer

Når det gjelder økonomien har det for Arbeiderpartiet vært viktig ikke å formulere seg slik at man binder opp midler, da tidene er trangere nå enn i forrige fireårsperiode.

Skattenivået videreføres, det blir verken lettelser eller økninger.

Rovdyrpolitikken videreføres, men det skal skje en gjennomgang av størrelsen på ulv- og bjørnebestandene neste år, slik at det kan legge grunnlag for en nytt forlik om rovdyr. Siden det er snakk om en gjennomgang i regi av miljøverndepartementet, regner man likevel med at det ikke blir snakk om store omlegginger her.

Les også: Vil godta private helse-løysingar

Video nsps_upload_2009_10_7_8_47_15_3390.jpg

Regjeringsplattformen er klar.

Strammere asylpolitikk

Også asylpolitikken har vært et hett tema, og Arbeiderpartiet har trolig fått stor gjennomslag for sin politikk her. Det vil heretter føres en streng asylpolitikk, en politikk SV ikke er fornøyd med. Her har de måttet godta et nederlag.

SV har derimot fått formuleringer om skole og likelønn som de er fornøyd med i den nye plattformen, sier Kristin Halvorsen til NRK i formiddag.

SVs nestleder Bård Vegard Solhjell skriver på Twitter at han er «glad og særs nøgd».

Den nye Soria Moria-erklæringen legges frem klokken 15.00 i ettermiddag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger