SV om Syria-løsning: - Må snakke med alle parter i konflikten

Norge må ta en mer aktiv rolle for å opprette dialog med alle de krigførende partene i Syria, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Det kan også innebære samtaler med terrorgruppen IS

Bård Vegard Solhjell

- Vi står i en desperat situasjon. Da må vi snakke med alle parter som er villig til å snakke med oss, mener SVs nestleder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria, etter flere års borgerkrig. En rekke ulike grupper kontrollerer ulike områder i landet, og situasjonen er uoversiktelig. Så langt har heller ikke verdenssamfunnet lykkes i å komme sammen for å finne en varig løsning på konflikten i landet.

Nå ønsker SVs nestleder at Norge går mer aktivt inn i fredsarbeidet i Syria.

SV mener Norge ikke lenger kan la være snakke med IS og andre militsgrupper, og mener Norge må ta en mer aktiv rolle for å opprette dialog med alle de krigførende partene i Syria.

– Jeg synes den norske regjeringen skal intensivere arbeidet med å få til en fredsavtale i Syria. Til å bruke mer økonomiske ressurser på det, men også bruke bakkanaler og snakke med parter som kanskje ikke stormaktene kan snakke med, sier nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Må snakke med alle som vil

Innebærer det også å snakke med Assad-regimet og IS?

– Hvis man skal være moralske, kan man ikke snakke med noe, fordi alle har begått overgrep. Vil du ha løsninger, må man være villig til å snakke med alle som vil snakke med oss, sier Solhjell.

Han forstår at forslaget vil føre til kritiske røster, men sier situasjonen er desperat.

Flyktningehjelpens Jan Egeland støtter forslaget fra SV.

– Jeg vil si at man må gå i dialog med alle som kontrollerer befolkning og territorium. Norge har erfaring med å bringe ulike grupper til forhandlingsbordet, som aldri har vært i forhandlingssituasjon før, sier Egeland.

– Feilslutning å tro at IS vil ha fred

Utenriksminister Børge Brende sier til Dagsrevyen at han er overrasket over utspillet fra SV.

Brende mener det er en feilslutning å tro at IS er interessert i en dialog om fred.

Istedet bør den internasjonale innsatsen økes for å bekjempe IS og bringe de reelle dialogpartnerne til forhandlingsbordet, sier ministeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger