NRK Meny
Normal

SV om økt USA-nærvær: – En unødvendig provokasjon

USA ønsker mer militært nærvær i Nord-Norge. Kirsti Bergstø (SV) håper ikke det blir noe av.

Kirsti Bergstø

FOLK TIL FOLK: Kirsti Bergstø (SV) mener det er feil at økt amerikansk nærvær bidrar til økt sikkerhet.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Det amerikanske forsvaret er tydelig i sitt ønske. NRK fortalte tirsdag kveld om at USA ønsker økt nærvær og mer trening i Norges tre nordligste fylker.

– For oss handler det om å bli mer operasjonelle under disse forholdene. Vi må lære av ekspertene, sier major David Damron i de amerikanske spesialstyrkene.

Amerikanere i nord

Han er på øvelse med norske spesialstyrker i Bardufoss i Troms og snakker om det å operere i arktiske strøk. Om at ingen nasjon kan håndtere sikkerhetsutfordringene som «vi alle møter».

Selv om det er noen hundre kilometer fra Bardufoss til den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger i Finnmark, er Forsvarets mange baser i Troms det man i storpolitikken kan kalle i Russlands nærhet.

Og for bare tre dager siden tok statsminister Dmitrij Medvedjev ordet «kald krig» i sin munn.

– Å åpne opp for økt amerikansk tilstedeværelse eller flere øvelser vil ikke bidra til vår sikkerhet på sikt, mener Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV.

– Jeg synes det er en unødvendig provokasjon. Særlig i den situasjonen vi er i nå. Jeg vil ikke kalle det en kald krig, men vi bør se hva vi gjorde for å komme gjennom den kalde krigen. Da opptrådte vi som en forutsigbar nabo og hadde restriksjoner på hvor langt nord vi hadde øvelser, fortsetter Bergstø.

– Russland er en god nabo

Hun understreker at det er de menneskelige relasjonene og vennskapet til det russiske folk som er det viktigste bidraget til vår sikkerhet.

Selv om Russland bygger opp sitt forsvar, ønsker hun ikke at det skal bli noe opprustningskappløp.

– Er Russland en god nabo?

– Russland er en nær og god nabo. Det er viktig at myndighetene i sør skjønner at det er en stor forskjell på et nært forhold til Russland og folket og det å ha et nært forhold til Putin og russiske myndigheter, sier Bergstø.

Ber om mer dialog

Fylkesåd for samferdsel i Finnmark, Kåre Simensen.

BER OM VARSOMHET: Kåre Simensen ber om mer dialog med Russland.

Foto: Rune Berg / NRK

Arbeiderpartiets Kåre Simensen sitter i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, og representerer Finnmark.

Han synes det er greit at USA, gjennom vårt Nato-medlemskap, kan få trene i nord. Men han ber om varsomhet og klokskap hvis det blir en realitet.

– Vi bør ikke trene lenger nord enn nødvendig. Man bør tenke på hvor i Finnmark disse øvelsene skal finne sted, sier Simensen.

Han understreker at dette er hans personlige og umiddelbare tanker etter NRKs reportasje.

– Vi må ikke provosere mer enn nødvendig og gjøre situasjonen vanskeligere. Vi som bor i Finnmark har tradisjonelt veldig gode relasjoner til vår nabo. Jeg oppfordrer til dialog. Det å snakke sammen skaper en trygghet i seg selv, mener Simensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger