SV om asylutkastelser: – KrF har sovet i timen

KrF har sovet i timen når de nå er i mot retur av syriske asylsøkere som kun har reist gjennom Russland. – Denne innstrammingen vedtok de selv, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken kritiserer regjeringen og samarbeidspartiene for vedtakene som er gjort for å sende asylsøkere tilbake til Russland.

– UANSVARLIG: SV-leder Audun Lysbakken mener partiene i Stortinget som var med på å endre loven slik at asylsøkere som har flyktet gjennom Russland kan kastes ut av Norge, har vært uansvarlige.

– Jeg blir oppgitt når jeg hører KrF. Dette er enten et forsøk på å pynte på det de har gått med på, eller så har KrF sovet i timen, sier Lysbakken.

I november var KrF med på å vedta en hastelovendring som gjør at asylsøkere som kom til Norge fra Russland ikke skal få realitetsbehandlet sine saker, men kan snus i døra.

I går ble 13 asylsøkere uttransportert, og flere vil følge.

– Høres underlig ut

Nå sier KrF til NRK at de aldri har gitt sin velsignelse til at de som kun har flyktet gjennom Russland på vei mot Norge, kan returneres.

– Vi har sagt at de som har en rimelig oppholdstillatelse kan sendes tilbake. Men for dem som bare har hatt transittvisum eller kortere opphold er situasjonen en annen, sier innvandringspolitisk talsmann i KrF Geir Toskedal.

– Men Justisdepartementet har sagt at de ønsker å returnere alle som kommer fra Russland. Dette var KrF med på?

– Jeg hører at regjeringen mener at fire dagers transittvisum er tilstrekkelig, og det høres underlig ut. Det er derfor KrF nå stiller spørsmål ved praksisen.

Kommer tydelig frem i svarbrev

I et brev fra Justisdepartementet sendt til SVs stortingsgruppe i november, kommer det imidlertid klart frem at lovendringen også gjelder for dem som har oppholdt seg kort tid i Russland.

«Også et helt kortvarig opphold i tredjelandet kan være tilstrekkelig for å si at en asylsøker omfattes».

Regjeringen har heller ingen krav om at de som kastes ut skal ha krav på behandling av sin asylsøknad i Russland.

«Etter gjeldende rett er det i tillegg et vilkår at søkeren må få en søknad om beskyttelse behandlet i tredjelandet ved retur. Departementets forslag innebærer at dette fjernes.»

– Kan sende ut reelle flyktninger

Lysbakken mener KrF ikke var klar over hva de var med på å stemme gjennom.

– Nå kan realiteten bli at vi sender ut reelle krigsflyktninger som har vært på flukt gjennom Russland, og det er grunnen til av vi stemte mot, sier Lysbakken.

I går ekspressinnkalte Lysbakken innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug inn til Stortinget for å få svar.

– Det kom frem at regjeringen ikke kan forsikre om at det er trygt i Russland. Stortinget har et medansvar for at dette skjer, sier Lysbakken.

Listhaug har fremholdt at Russland er trygt å reise til for de fleste asylsøkere, men kunne overfor VG ikke si hva hun baserer dette på.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger