NRK Meny
Normal

Advarer Venstre mot samarbeid med «Jern-Erna» og «Panser-Siv»

Venstre langer ut mot de rødgrønnes asylpolitikk. SV svarer med å advare velgerne mot å tro at en stemme til Venstre vil føre til en mer human linje.

Erna Solberg og Siv Jensen

SKUMLE VENNER: SV og Venstre er enige om mye i asylpolitikken, sier Bård Vegar Solhjell. Men han tviler på at Venstre får gjennomslag sammen med Erna Solberg og Siv Jensen dersom det blir blå valgseier neste år.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Solhjell

TVILER: Bård Vegar Solhjell (SV) tviler på at Venstre får viljen sin i asylpolitikken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvis Høyre har Jern-Erna, så har Frp Panser-Siv når det gjelder asylpolitikk.

Slik svarer SV-nestleder Bård Vegar Solhjell når han får spørsmål om hva han ville sagt til en velger som vurderer å gå fra SV til Venstre på grunn av asylpolitikken.

Han har ingen tro på at Venstre får viljen sin dersom det blir borgerlig valgseier i 2013.

Stortingsdebatt om barn på flukt

I dag skal regjeringas stortingsmelding om barn på flukt debatteres i Stortinget, og Venstre har allerede dømt meldinga nord og ned.

I en debatt i Politisk Kvarter tirsdag morgen anklaget Trine Skei Grande regjeringa for å legge fram en «ren drøftingsoppgave» som ikke vil føre til større rettigheter for mindreårige asylsøkere.

Hør debatten her. Programleder Bjørn Myklebust:

Ifølge Skei Grande er Ap og Frp «like ille» når det gjelder asylpolitikk. Likevel har hun tro på at Venstre kan få til mer i en borgerlig regjering enn det SV har fått til sammen med Ap og Sp.

– På siste møtedag før sommeren la vi inn et felles forslag med alle opposisjonspartiene som gikk ut på å ratifisere barnekonvensjonens andre del, nemlig barns rett til å innklage overfor staten ved brudd på barnekonvensjonen, og det var Frp faktisk med på, brukte Venstre-lederen som eksempel.

Drømmer om borgerlig regjering – uten Frp

Samtidig legger hun ikke skjul på at Frp ikke er Venstres drømmepartner i regjering.

trine skei grande (smiler)

KRITISK: Trine Skei Grande (V) mener regjeringa svikter asylbarna som har bodd lenge i Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Hun fikk med seg Siv Jensens landsmøte tale i april der Frp-lederen slo fast at Norge ikke kom til å få en mer liberal innvandringspolitikk dersom Frp kommer til makta.

– Det er derfor vi ønsker en regjering med Venstre, KrF og Høyre, sier Skei Grande.

– Jeg merker meg i dag at når regjeringa legger fram meldingen om barn på flukt, så er det bare Frp som er fornøyde, legger hun til.

Solhjell i SV gir Venstre rett i at det kan være krevende å bli enige med Ap når det kommer til asylpolitikk.

– Vi har den samme utfordringen, som går på at de partiene vi ofte samarbeider med har – for å si det forsiktig – et noe annet syn, sier Solhjell.

SV mener meldinga vil gjøre en forskjell

Det siste året har debatten rast om asylbarns rettigheter, og media har vært preget av sterke enkeltskjebner. Barn som er født og oppvokst i Norge får avslag fordi staten mener familien bevisst har trenert prosessen.

Solhjell medgir at i flere tilfeller har såkalt innvandringsregulerende hensyn trumfet hensynet til barnas beste.

Men han mener Trine Skei Grande tar feil når hun hevder at stortingsmeldingen ikke fører til bedring for asylbarna.

– Når vedtaket nå blir gjort i Stortinget, så vil meldinga bli bakgrunnen for behandling av enkeltsaker, og i noen av sakene vil det føre til en forskjell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger