SV og Frp vil ha samme asylordning

De er rykende uenige om store deler av innvandringspolitikken, men SV og Frp tenker samme tanker når de vil hindre at flyktninger legger ut på farlige båtturer til Europa.

Båtflyktninger på Khios

FAREFULL FERD: Båtflyktninger har ankommet den greske øya Khios.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Hvordan hindre at flyktninger begir seg ut på farefulle reiser og ender sine liv i Middelhavet? Alle stiller seg spørsmålet, men svarene har vært sprikende.

Ulf Leirstein sa til NRK onsdag at flyktningene som reddes i Middelhavet burde fraktes tilbake til det afrikanske kontinent, fordi det ville sende et signal om at den farlige båtturen ikke fører til Europa.

Det er SV sterkt uenig i. Men i oppfølgingen av Leirsteins utspill i Politisk kvarter, sa Frp-politikeren noe som SV kan kjenne seg igjen i.

– Hvis vi hadde hatt folk på plass i Libya, så kunne vi sortert ut de som ikke er økonomiske flyktninger og som kunne søkt asyl på det afrikanske kontinentet, sa han.

– Trygge fluktruter

Karin Andersen

NÆROMRÅDENE: Karin Andersen er enig i Leirsteins asylutspill.

Foto: Stig Weston / SV

– Dette har vi sagt lenge, sier Karin Andersen, innvandringspolitisk talskvinne i SV.

Hun påpeker at også FNs høykommissær for flyktninger har tatt til orde for at flyktningene bør få søke asyl i nærområdet.

– Det må lages trygge fluktruter og gis mulighet for å søke asyl ved ambassader for å sette menneskesmuglerne ut av spill. Vi må se på muligheten for å kunne søke asyl uten å begi seg ut på farlige reiser, sier Andersen.

Fremskrittspartiet gjorde et vedtak på landsmøtet i 2015 som sa at partiet skal jobbe for asylmottak i nærområdene og en ordning som hjelper flere flyktninger gjennom FNs kvotesystem.

«Ved å la mennesker som er forfulgte kunne oppsøke og søke om asyl i sine nærområder vil systemet kunne fange opp flere mennesker som trenger beskyttelse. Det vil også være mer rettferdig ovenfor de aller svakeste», står det i resolusjonen fra landsmøtet.

Trenger internasjonal enighet

Geir Sigbjørn Toskedal

OGSÅ ENIG: Geir Tosedal mener asylsøking i nærområdet kan være en god idé.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Andersen understreker at ordningen bare er mulig med et godt internasjonalt samarbeid. Det sier også Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF.

– Dette må drøftes i EU og innad i Schengen og vurderes i en internasjonal sammenheng, sier han.

Men også fra KrFs standpunkt er det en god idé å gjøre det mulig å søke asyl i nærområdet.

– Så lenge vi opprettholder asylinstituttet og følger de konvensjonene som gjelder, kan dette være en ordning vel verdt å se på. Det kan hindre mange livsfarlige situasjoner, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger