NRK Meny
Normal

SV-massakre lokalt

SV kan miste flere enn 350 kommunestyrerepresentanter ved høstens lokalvalg.

SV leder Kristin Halvorsen (t.h.) og nestleder Audun Lysbakken.

Med ballonger sparket torsdag SV leder Kristin Halvorsen (t.h.) og nestleder Audun Lysbakken i gang valgkampen på Grønland i Oslo i dag.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Partileder Kristin Halvorsen sier det må skje et mirakel hvis SV skal klare å vinne tilbake tapte velgere.

- Vi gjorde vårt beste valg noensinne ved forrige kommunevalg. Og det skal både mirakler og jordskred til hvis vi skal ha den type oppslutning ved dette lokalvalget, sier SV-lederen som senker ambisjonene foran valgdagen 10. september.

- På meningsmålingene ligger vi rundt 8 prosent - og klarer vi å kopiere stortingsresultatet på 8,8 prosent må vi si at vi har fått godkjent av velgerne, sier Halvorsen.

Rekord på 12,4

SV fikk støtte fra 12,4 prosent av velgerne ved lokalvalget i 2003. Det er SVs beste resultatet ved et kommunevalg. Totalt fikk SV 1054 kommunestyrerepresentanter og ni ordførere.

Hvis SV må nøye seg med rundt 8 prosent av stemmene til høsten, kan flere enn 350 av partiets politikere bli stemt ut av kommunestyrene. Dermed kan SV miste omlag hver tredje representant lokalt.

- Hver SV-er som faller ut av kommunestyrene er et tap for kampen mot klimaendringene og kampen mot fattigdom. Derfor må vi nå mobilisere så mange velgere som mulig før valgdagen, sier nestleder Audun Lysbakken.

Klima skal kapre velgere

For å vinne velgere vil SV kjøre fram klimasaken ved enhver tenkelig anledning under valgkampen. Partileder Kristin Halvorsen mener det er mulig å bidra i den globale miljøkampen, også på kommunenivå.

- Været er blitt politikk. Dette er det største spørsmålet i vår tid. Daglig ser vi hvordan millioner av mennesker blir rammet av ekstremvær. Og vi får også mer av det. Mange av de vedtak som fattes i kommuner og fylker, påvirker klimaet, sa Halvorsen da partiet åpnet sin valgkamp med gatefest på Grønland i Oslo torsdag kveld.

SV legger fram en rekke klimatiltak som bør gjennomføres i kommunene og krever at hensynet til klimaet skal gjennomsyre alt som skjer på lokalt plan. Kommunene skal avkreves årlige klimaregnskap, der utslipp og tiltak er dokumentert.

SV vil at kommunene innen 2020 skal kutte sine egen utslipp med 50 prosent. Miljøvennlig kollektivtransport skal bli obligatorisk, og kommunale fyringsanlegg skal bruke miljøvennlig energi, ikke olje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger