SV garanterer ikke rødgrønt samarbeid

SV-leder Audun Lysbakken forteller at partiet ikke går til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Samtidig kritiserer han Ap hardt for å vingle i asylpolitikken.

Audun Lysbakken

ASYL OG REGJERING: Audun Lysbakken med klare budskap i sin tale til landsmøtet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

–Vi skal forplikte oss på tydelig politikk og ikke på akkurat på hva slags samarbeid vi skal ha med andre partier. Politikk først og forhandlinger med andre partier etterpå, sa Lysbakken fra talerstolen på SVs landsmøte.

Han fortsatte med å si at SV ikke lenger vil være noen garantist for et videre rødgrønt samarbeid.

– Vi vil gå til valg på soleklare politiske krav, så får regjeringsforpliktelser komme i andre rekke. Vi skal ikke gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi går til valg på en avtale med velgerne våre, sa Lysbakken.

SV-lederen utga i fjor en bok der han skrev om at denne strategien ville være bedre for partiet fram mot neste stortingsvalg.

Ut mot Aps asylpolitikk

Tidligere i talen tok han et kraftog oppgjør med innvandringspolitkken til den sittende regjeringen, men også Arbeiderpartet fikk gjennomgå av SV-lederen.

– Arbeiderpartiets strategi om dagen er forvirende. De har støttet Sylvi Listhaugs politikk 100 prosent, men går i strupen på retorikken Frp bruker, sa Lysbakken.

– Jeg er enig i at snakket om gullstoler bidrar til fordommer og frykt, men det er ikke bedre å frata mennesker på flukt retten til en reell asylvurdering. Det har Arbeiderpartiet vært med på.

Han mener Ap har vinglet mye fram og tilbake i asylpolitikken den siste tiden.

– Det eneste som har vært konsekvent fra Arbeiderpartiet de siste ukene, er at de mener at alt regjeringen gjør er feil, men at de likevel støtter alt i Stortinget.

Vil kaste dagens regjering

Fram mot valget i 2017 har SV en klar plan om å jobbe for nullutslipp, kunnskap til alle og mindre forskjeller.

– Vi vil samarbeide med de partiene som hjelper oss å komme dit. Det utelukker dagens regjering, sa Lysbakken.

– Vårt første løfte til velgerne, er at uansett hva som skjer så vil vi kaste Erna Solberg og Siv Jensen. Alle skal vite at stemmer du på SV, så stemmer du på at landet skal få en ny regjering.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger