SV og Frp i full apartheidkrangel

Beskyldningene haglet fra Stortingets talerstol etter at SVs nestleder Bård Vegar Solhjell ba Frp ta et oppgjør med sin tidligere støtte til apartheidregimet i Sør-Afrika.

Bård Vegar Solhjell
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Olemic Thommesen (H) startet fredagens stortingsmøte med å minnes Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela.

I dag gikk SVs nestleder Bård Vegar Solhjell på Stortingets talerstol og krevde at Frp må beklage sin støtte til apartheidregimet som holdt Mandela som politisk fange i 27 år.

Solhjell krever apartheid-beklagelse fra Frp

– Nelson Mandela er kanskje vår tids største frihetskjemper, og Norge gjorde mye for å bidra til slutten på apartheidregimet. Men Frp var skeptisk til mye av den politikken, og Frp gikk langt i å støtte apartheidregimet, sier Solhjell.

Så fortsetter han:

– På talerstolen oppfordret jeg Frp til å innrømme at de tok feil, og at de skulle beklage den holdningen de hadde i forhold til Sør-Afrika. Nå når alle hyller Mandela, kan det være på sin plass at de sier at det var riktig å kvitte seg med apartheidstyret.

Han sier at det også har kommet frem påstander om at det var tett kontakt mellom apartheidregimet i Sør-Afrika og Frp.

I følge en bok skrevet at en tidligere agent i Sør-Afrika skal Frps valgkamp i 1973 ha blitt delvis finansiert av apartheidregimet.

– Det kan være feil, men Frp bør åpne sine arkiver og la historikere vurdere disse påstandene, sier Solhjell.

– En av de store skamplettene for høyresiden

Det er ikke første gang Solhjell har etterlyst at høyresiden i norsk politikk tar et oppgjør med sin støtte til diktaturer og undertrykkende regimer.

I kronikken «Lærdommer av sviket» i Dagbladet 25. januar i 2011 skrev Solhjell at et slikt oppgjør blant hans meningsmotstandere på høyresiden har vært helt fraværende.

I kronikken skrev han blant annet:

«Sviket mot demokratikampen i Sør Afrika er en av de store skamplettene på norsk høyresides historie i moderne tid. Fremskrittspartiets ideologiske far, Anders Lange, var tidlig ute med klar støtte til apartheidregimet.»

Frp: – Dette er drøyt

Utspillet til Solhjell har fått stortingsrepresentant Kristian Norheim (Frp) til å se rødt.

– Det er drøyt at Solhjell trekker frem dette nå. Jeg ber Solhjell dokumentere at Anders Langes parti mottok støtte fra Sør-Afrika, ellers får han tie stille. Han kan ikke påstå dette i hytt og gevær uten dokumentasjon, sa Norheim fra talerstolen.

Han sa også at Frp allerede har åpnet sine arkiver.

– Og Solhjell er hjertelig velkommen til å gå i vårt arkiv og lese til øyet blir stort og vått. Kanskje han finner noen bra saker der også, sa Norheim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger