Normal

SV: Regjeringen står bak en lærerfiasko

SV-leder Audun Lysbakken mener Regjeringens inntakskrav til lærerutdanningen har vært en fiasko. Færre får muligheten til å bli lærere, og flere ufaglærte jobber i skolen, mener han.

Fly/miljødebatt er tema for Ketil Solvik Olsen og Rasmus Hansson. Torbjørn Røe Isaksen, H, Guri Melby og Audun Lysbakken skal diskutere skolen.Veronica Westhrin er programleder

Utslipp fra flytrafikk og hvilket parti som har den beste skolepolitikken var temaene i Politisk Valgkvarter. Her kan du se hele sendingen.

– Torbjørn Røe Isaksen står bak en stor lærerfiasko. Han hindrer flere å komme inn i yrket. Dere sier dere stiller krav for å bli lærer, men i praksis så har resultatet blitt flere ufaglærte lærere i skolene, tordnet Lysbakken mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Politisk Valgkvarter.

Glemmer du at vi også må ha kvalifiserte lærere?

– Tvert imot. Det er derfor vi har gått imot avskiltingen av lærere. Vi vil rekruttere flere, for å få ned andelen som er ufaglærte.

Flere ukvalifiserte lærere

Isaksen svarer at det ikke er hold i Lysbakkens beskyldninger. Han mener høye inntakskrav for lærerstudenter er med på å bygge prestisje rundt yrket, og dermed rekruttere flere inn.

– Høye inntakskrav er med på å bygge opp læreryrket. En del har ikke kommet inn på lærerutdanningen. Men det er viktig at de som underviser i norsk eller matematikk har hatt undervisning i faget, etter videregående utdanning.

I denne regjeringsperioden har andelen ukvalifiserte lærere økt fra 6,8 prosent i 2013 til 8,1 prosent i 2016.

– Vi har sett slike svingninger tidligere også, og jeg er ikke fornøyd med det, sier Isaksen, og peker på at vi må ha en gullstandard i norsk skole:

– Det vil si at alle elever skal møte en engasjert lærer, som også har hatt undervisning i faget sitt. 20 prosent av dem som underviser i matematikk i dag, har ingen studiepoeng. Her har regjeringspartiene og Venstre bidratt til et stipend for dem som jobber i skolen.

Stipendet er ment å bidra til videreutdanning av lærere allerede i læreryrket.

– Må selv ha hatt undervisning

Venstres Guri Melbye sier de har fått med seg Høyre på mange skolesatsinger de siste fire årene.

– Vår prioritet har vært videreutdanning ved hver eneste budsjettrunde, sier Melbye.

Men ifølge Lysbakken har Venstre mistet status som skoleparti.

– Vi har en utfordring med mange ufaglærte, og antallet har økt med nesten 40 prosent med denne regjeringen. Høyre har sammen med Venstre ført en politikk som forsterker disse problemene.

– Nei, kravet vårt er at innen 2025 så skal lærere som underviser i engelsk, matematikk og norsk, selv ha undervisning i fagene, svarer Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger