Hopp til innhold

SV har de minst lojale velgerne

Hver femte SV-velger er usikre på om de skal stemme SV på nytt, viser NRKs partibarometer for februar.

Heikki Holmås

LAV LOJALITET: SV, her ved Heikki Holmås, ligger så vidt over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent på NRKs siste partibarometer. Mange av partiets velgere har satt seg på gjerdet, og kan kanskje komme til å stemme SV igjen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Meningsmålingen er utført av Norstat på oppdrag for NRK.

SV har lavest velgerlojalitet av samtlige partier. Partiet ligger nå så vidt over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent, opp 0,7 prosentpoeng fra partibarometeret for januar.

Arbeiderpartiet er det suverent største partiet i målingen, med en oppslutning på 35 prosent. Høyre får 27 og Frp 14 prosent, mens Venstre denne gang går mest fram til 6,5 prosent.

Resultatene fra målingen:

NRKs partibarometer februar 2012

Parti

Valg '09

Resultat januar

Resultat februar

Diff 09-feb 12

Diff jan-feb

Arbeiderpartiet

35,4

34,9

35,1

-0,3

0,2

Høyre

17,2

28,1

27,3

10,1

-0,8

Fremskrittspartiet

22,9

15,8

14,2

-8,7

-1,6

Kristelig Folkeparti

5,5

6,1

5,4

-0,1

-0,7

Senterpartiet

6,2

4,9

4,7

-1,5

-0,2

Venstre

3,9

3,7

6,5

2,6

2,8

Sosialistisk Venstreparti

6,2

3,5

4,2

-2

0,7

Rødt

1,3

1,2

1

-0,3

-0,2

Andre

1,4

1,7

1,5

0,1

-0,2

(Målingen er utført i perioden 31. januar til 6. februar)

SV-velgere på gjerdet

En måned før landsmøtet i Lillestrøm er SV inne i en velgerkrise. Med en oppslutning på 4,2 prosent er partiet farlig nær sperregrensen. SV har lav lojalitet og lekker som en sil.

Men kanskje mer oppløftende: Partiet har mange velgere som har satt seg på gjerdet, og som kanskje kan komme til å stemme SV igjen.

Det gjør at partiet har potensial, mener valgforsker Bernt Aardal:

Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal mener at det er alt for tidlig å avskrive SV, halvannet år før neste stortingsvalg.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Selv om man ligger veldig dårlig an nå, er det en stor fordel for et parti at velgerne setter seg på gjerdet fremfor at de hopper over til andre partier, sier Aardal til NRK.

– Det at over hver femte velger nå sier at de ikke er sikre på hva de skal stemme på, er i og for seg positivt, forklarer han.

Heikki vil bygge tillit

For å vinne velgerne tilbake mener Heikki Holmås det er viktig å vise hva som er partiets politiske prosjekt:

– Det handler om å slåss for at vi skal være togpartiet, som slåss for å stoppe de farlige klimaendringene. At vi skal være det partiet som er tydeligst for fred, og at vi er de som slåss for rettferdig fordeling, sier Holmås til NRK.

– Hvorfor er nettopp du den riktige til å få tak i de velgerne som kanskje kan komme til å stemme SV?

– Jeg tror dette handler om å bygge tillit hos folk. Den jobben vi gjør som tillitsvalgte på Stortinget, er nettopp å komme ut med våre politiske prosjekter og å vise at vi er de som er mest til å stole på, svarer lederkandidaten.

– Den viktigste jobben for en ny SV-leder nå er å sørge for at vi får ned de norske klimautslippene, legger han til.

Saken fortsetter under bildet

Audun Lysbakken og Heikki Holmås møttes til duell om ledervervet i SV på Blindern

KNIVET OM LEDERVERVET: Audun Lysbakken og Heikki Holmås har begge ønsket å bli ny SV-leder. 30. januar gikk SVs valgkomité med klart flertall inn for Lysbakken som kandidat til å ta over etter Kristin Halvorsen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Vil ikke avskrive SV

I likhet med nesten alle andre målinger viser også Norstat borgerlig flertall, i Stortinget.

Ap ville ha fått 65 mandater, SV syv og Sp åtte, hvis målingen hadde vært valg. Totalt gir det 80 mandater for de rødgrønne. De borgerlige får til sammen 89 mandater, fordelt på 46 til Høyre, 24 til Frp, ni til KrF og ti til Venstre.

Hva som skjer med de rødgrønne kan avhenge av SVs skjebne. Halvannet år før valget mener valgforsker Aardal at det er alt for tidlig å avskrive partiet:

– Ja, det tror jeg absolutt. Det er jo ofte slik at det ikke bare er det aktuelle partiet som avgjør valgoppslutningen, det handler også om hva som skjer med de andre partiene, påpeker Aardal.

– Hvis Arbeiderpartiet for eksempel beveger seg mer mot sentrum, for å erobre velgere fra Høyre, kan det plutselig bli mer rom på venstrefløyen i systemet. Det kan også komme SV til gode, tror han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger