NRK Meny
Normal

Grasrota i SV ber om motkandidat til Lysbakken

Det murrer i SV landet rundt. Over hundre lokale tillitsvalgte sier til NRK at landsmøtet må få et reelt valg. De ønsker en motkandidat til Audun Lysbakken på lørdag.

Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken

MURRING I SV: Audun Lysbakken kan bli valgt til ny SV-leder i helgen. Men støtten fra avtroppende partileder Kristin Halvorsen til tross: Flere SVere ønsker seg en motkandidat.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

«Audun bør trekke sitt kandidatur, for å få en eller flere kandidater på banen. Dilemmaet er at vi nå får et landsmøte der vi bare har Audun som kandidat, og har ikke noe annet valg enn å velge Audun».

Det skriver en av 230 lokale listetopper som har svart NRK på en undersøkelse mellom tirsdag ettermiddag og onsdag kveld.

Lokalpolitikeren er ikke alene med å se det problematiske i lørdagens ledervalg. Nylig avgått barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken er eneste kandidat slik det ser ut nå.

Vil ha motkandidat

Heikki Holmås

VIL IKKE SVARE: – Det er en hypotetisk problemstilling som jeg ikke vil svare på, sier Heikki Holmås om et eventuelt benkeforslag.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

50 prosent av de 230 SV-erne svarer ja på spørsmålet «Synes du det bør være motkandidater til Audun Lysbakken på det ekstra-ordinære landsmøtet kommende helg?». 36 prosent svarer nei, 14 prosent vet ikke.

Og det er ingen tvil om at synspunktet vil finnes i landsmøtesalen på Lillestrøm. Av de som har svart NRK er 54 landsmøtedelegater til helga. Om lag halvparten av disse, 24 personer, svarer at det bør være motkandidater til Lysbakken på lørdag.

«Audun har ikke tillit hos potensielle velger og mange medlemmer, han er ledelsens kandidat, ikke medlemmenes», sier en til NRK.

– Hypotetisk

Bård Vegar Solhjell var lederkandidat, men trakk seg etter to knappe uker. Heikki Holmås var lenge kandidat, men trakk seg 14. februar etter at fylkesårsmøtene viste flertall for Lysbakken. De siste dagene har de fått mange spørsmål om de er aktuelle.

– Jeg kommer ikke til å stille som kandidat, uansett hva som skjer, sa Bård Vegar Solhjell til NRK i går ettermiddag.

– Jeg kommer ikke til å utfordre valgkomiteens innstilling, sa Holmås.

– Vil du være kandidat dersom Lysbakken trekker seg?

– Det er en hypotetisk problemstilling som jeg ikke vil svare på, sier Holmås.

Saken fortsetter under bildet

Iren Marie Luther, lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo

BER OM HOLMÅS: – Mange av mine medlemmer ber meg om å stille benkeforslag på Heikki Holmås på landsmøtet på lørdag, sier Iren Marie Luther, lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo og landsmøtedelegat.

Foto: NRK

Benkeforslaget kommer

Men noen av Holmås’ tilhengere håper at måten han svarer på betyr at døra er på gløtt. Iren Marie Luther er lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo og landsmøtedelegat. Hun forteller om misnøye med situasjonen.

– Jeg synes medlemmene blir satt i en vanskelig situasjon når vi går til landsmøte og det bare er én kandidat å forholde seg til etter det som har skjedd med Lysbakken, sier Luther til NRK.

Avstemning på SVs landsstyremøte

TAKKER NEI: – Jeg kommer ikke til å stille som kandidat, uansett hva som skjer, sier Bård Vegar Solhjell (t.h.), her sammen med Audun Lysbakken.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
Stortingsrepresentant Karin Andersen, ( Sv ), Hedmark.

HAR STØTTE: Stortingsrepresentant Karin Andersen har en viss støtte blant partiets lokale tillitsvalgte...

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Inga Marte Thorkildsen

...det samme har Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

I Oslo-partiet er det mange som støtter Lysbakken, men det er mange nok som ikke gjør det til at det nå blir jobbet med å få fram en reell motkandidat.

– Mange av mine medlemmer ber meg om å stille benkeforslag på Heikki Holmås på landsmøtet på lørdag. Hvis ingen andre gjør det, kommer jeg til å gjøre det, bekrefter hun til NRK.

Favoritt tross alt

Likevel tyder også NRKs undersøkelse på at det fortsatt er mest sannsynlig at Lysbakken blir valgt.

På spørsmålet «Mener du Audun Lysbakken bør velges til ny leder i SV etter det som har skjedd de siste ukene?» svarer 59 prosent av de 230 ja.

På spørsmålet «Hvem bør velges til partileder (forutsatt at kandidatene stiller seg til rådighet)?» svarer 49 prosent Lysbakken. Den andre halvparten fordeler seg på Holmås, Solhjell, Inga Marte Thorkildsen og Karin Andersen.

Blant landsmøtedelegatene som har svart står Lysbakken enda litt sterkere.

«Alle andre blir en nødløsning»

«Gjennom måten Audun har stått frem på under denne prosessen viser han gode lederegenskaper. Alle andre eventuelle kandidater vil uansett i denne situasjonen bli en «nødløsning» og langt fra det som partiet nå trenger.», heter det i en tilbakemelding til NRK.

Det blir pekt på at han er den beste til å lede SV:

«Audun viser styrke, integritet og menneskelighet. Det er viktige lederegenskaper. At media og enkelte i SV viser skepsis er sunt, men skaper også storm i et vannglass. Tross alt, ledelse, tidligere frontfigurer og generell grasrot er unison: Audun Lysbakken er den beste til å lede SV videre.»

«De som var aktuelle ønsker jo ikke å stille til valg. Det må vi respektere.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger