SV faller som en sten

– SV har fått taperstempelet og kommer til å slite helt frem til valget, sier NRKs kommentator Magnus Takvam.

Kristin Halvorsen

Avtroppende partileder Kristin Halvorsen i SV må tåle nok en dårlig meningsmåling.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bård Vegard Solhjell.

Bård Vegard Solhjell, SV.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I NRKs partibarometer for januar får Sosialistisk Venstreparti en oppslutning på 3,5 prosent. Hadde dette vært valgresultatet i valget i 2013 ville partiet vært under sperregrensen. Den eneste representanten de ville hatt på Stortinget er avtroppende partileder Kristin Halvorsen.

– Resultatet vi har på flere målinger nå er alt for lavt for SV, sier parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV til NRK.

Han sier at partiet sliter med å få æren for den SV-politikken han mener regjeringen faktisk fører i mange saker.

Den æren mener han en av regjeringspartnerne stikker av med.

– Jeg synes vi burde fått en større del av æren for arbeidet i regjeringen enn det vi får i forhold til Ap, sier Solhjell.

Ille dårlig

Og tallenes tale er klar. På NRKs januarmåling har SV gått tilbake 1,1 prosentpoengpoeng, fra 4,6 til 3,5 prosent, i forhold til samme måling i desember 2011. Norstatt-målingen, som er tatt opp fra tredje til niende januar, omfatter 980 respondenter og har en feilmargin på inntil 3,5 prosent, viser også en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng i forhold til valgresultatet i 2009 da partiet fikk en oppslutning på 6,2 prosent.

Vinneren i januarmålingen er regjeringsstorebror Arbeiderpartiet. De går frem med 2,8 prosentpoeng til 34,9 prosent på barometeret i januar i forhold til samme barometer i desember.

NRKs valgbarometer Januar 2012

Parti

Valg 09

Resultat desember

Resultat januar

Diff 09-jan 12

Diff des-jan

Arbeiderpartiet

35,4

32,1

34,9

- 0,5

2,8

Høyre

17,2

27,5

28,1

10,9

0,7

Fremskrittspartiet

22,9

16,9

15,8

- 7,1

- 1,1

Kristelig Folkeparti

5,5

4,7

6,1

0,6

1,4

Senterpartiet

6,2

5,7

4,9

- 1,3

- 0,7

Venstre

3,9

5,6

3,7

- 0,2

- 1,9

Sosialistisk Venstreparti

6,2

4,6

3,5

- 2,7

- 1,1

Rødt

1,3

0,9

1,2

- 0,1

0,3

Partibarometer januar 2012, N= 721, feltperiode 3-9 januar, feilmargin fra 0,8 til 3,5 prosent.

– Har fått taperstempelet

Magnus Takvam

Magnus Takvam, NRK.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK tror SV kommer til å slite rundt sperregrensen helt frem til stortingsvalget i 2013.

– Målingen bekrefter at SV virkelig sliter. Det er en av flere målinger som ligger rundt eller under sperregrensen i det siste. De har fått et taperstempel på seg, og det er ingenting som tyder på at de vil få en rask oppsving, sier Takvam.

Han er enig i at SVs problemer er knyttet til Arbeiderpartiets fremgang.

– Alle ser at i den situasjonen som har oppstått med 22. juli og økonomisk uro i verden, så er det den berømte trygghetssøkingen som gjør at Arbeiderpartiet og Høyre styrker seg. Da ofres SV, sier Takvam.

Han sier muligheten til SV ligger i å klare å overbevise velgerne om at de kan påvirke blant annet miljøpolitikken i regjeringen.

– Samtidig kommer valget i 2013 etter all sannsynlighet til å handle om to klare regjeringsalternativer, en borgerlig og den rødgrønne regjeringen. Ap vil neppe kunne se for seg å regjere i en mindretallsregjeringen etter valget. Da blir SV nødvendige for at den rødgrønne regjeringen skal kunne fortsette. Håpet ligger i at de klarer å kommunisere at SV over sperregrensen er nødvendige for et videre liv for den rødgrønne regjeringen, sier Takvam.

Høyre suser avgårde

På partibarometeret for januar går Høyre ytterligere frem i forhold til tidligere. På siste måling får partiet en oppslutning på 28,1 prosent. Det er en fremgang på 0,7 prosentpoeng i forhold til samme måling i desember.

I forhold til valgresultatet i 2009 har partiet en fremgang på 10,9 prosentpoeng. Hadde dette vært resultatet ved valg ville partiet fått inn 52 representanter på Stortinget.

Det er en økning på 22 kandidater.

Fremgangen gjør at den borgerlige siden ville fått 95 representanter på Stortinget mot de rødgrønnes 74 representanter.

Det til tross for nedgang i målingen for både Venstre (- 1,9 prosentpoeng) og Frp (- 1,1 prosentpoeng). KrF har gått frem med 1,4 prosentpoeng i forhold til samme måling i desember.

Ut å stjæle velgere

Jan Tore Sanner, første nestleder i Høyre
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Nestleder i Høyre Jan Tore Sanner sier det er viktigere med et borgerlig flertall enn et størst mulig Høyre. Han er også klar på hvem han ønsker å knipe stemmer fra.

– Vi er opptatt av å flytte moderate velgere fra Arbeiderpartiet over på vår side, og at de skal føle seg hjemme også i Høyre. Samtidig registerer jeg med glede at særlig sentrumspartiene legger vekt på Høyres størrelse, og at velgerne også ser det som positivt at Høyre er store. For oss er det imidlertid viktigst at vi får et borgerlig flertall, sier Sanner.

Det har de delvis lykkes med på NRKs måling. Den viser at 5,8 prosent av dem som oppga at de stemte Arbeiderpartiet i 2009 nå ønsker å stemme Høyre. Målingen viser imidlertid at Høyre henter desidert flest av sine nye velgere fra Fremskrittspartiet, Venstre og KrF. Der er tallene henholdsvis 25,8, 14,8 og 8,3 prosent.

Sanner tror også Høyres historisk gode lokalvalg i høst kommer til å gi partiet drahjelp inn i valget i 2013.

– Vår erfaring er at et godt lokalvalg er det beste utgangspunktet for å gjøre et enda bedre stortingsvalg. Nå har Høyre styrket seg i hele landet og i bygd og by, og velgerne vil derfor kjenne vår politikk lokalt. Det vil styrke oss inn mot stortingsvalget, sier Sanner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger