SV bryter Syria-forhandlingene

– Vi kan ikke være med på det som nå ser ut til å bli avtalen, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han gikk ut av samtalene kort tid etter at de startet.

Audun Lysbakken

SV trekker seg fra syriaforhandlingene i Stortinget, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

– SV sin konklusjon i møte med det som nå ligger på bordet. Det er noe vi gjør med tungt hjerte, for vi har ønsket og håpet på en bred enighet. SV har vært villig til å endre våre krav. Men dette er en avtale som blir for langt unna vårt utgangspunkt og for langt unna det velgerne forventer, mener Lysbakken.

Forhandlingene fortsetter

Han understreker at SVs standpunkt var at Norge kan ta mot 10.000 flyktninger, og i tillegg trappe opp den humanitære innsatsen i Syria og nærområdene.

– Begge deler er like viktig for oss. Vi har vært villige til å justere oss fra det som var vårt utgangspunkt, og vi har valgt å være med i forhandlingene. Vi mener det nå blir en samlet innsats som er for liten, og det skjer for sent. Det er særlig viktig at ting skjer raskt, fordi det er nå krisen i Syria skjer, og det er nå folk er på flukt, sier Lysbakken.

Han vil ikke si noe om tallene som er diskutert på møtet, men at antallet som nå var på bordet var for lite.

Etter at SV gikk ut av møterommene var det fortsatt mulig å få til et stortingsflertall for at Norge skal ta mot flere syriske flyktninger, og kort tid etter kom representantene for de resterende partiene ut og sa at de nå hadde en avtale som de skulle ta med til sine partigrupper.

Optimisme på vei inn

På vei inn til møtet var det få som ville snakke om tall, men det var stor optimisme hos de fleste representanter for at en enighet kan komme i løpet av dagen. Noe det altså ikke ble.

– Jeg håper vi kan få til et resultat som kan vise et samlet Norge som vil bidra til betydelig satsing på å hjelpe til i regionen, sa Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre til NRK.

Håper på ambisiøst svar

Han stod tidligere i vår på talerstolen under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet og sa at Norge bør ta mot 10.000 syriske flyktninger, 5.000 i år og 5.000 til neste år. Men han tror ikke det blir utfallet av forhandlingene.

– Det blir ikke akkurat sånn. Men det var et initiativ som utløste en historisk prosess i Stortinget hvor partiene på tvers av posisjon satte seg ned og jobbet for å få til et felles svar. Jeg håper vi kan legge fram et ambisiøst svar, og skal man samles, så må man strekke seg, sa Støre.

Også Miljøpartiet de grønne (MDG) har på landsstyrevedtak om at Norge bør ta mot 10.000 syriske flyktninger.

– Jeg har god tro på at vi blir enige om en økning av innsatsen for syriske flyktninger, og det fort. MDG vil ha 10.000 flyktninger, og vi har gått inn i forhandlinger for å få flest mulig, fortest mulig, og det tror jeg vi kommer til å få til, sa Rasmus Hansson på vei inn til møtet.

– Kritisk punkt

Hansson sier han er klar over at Høyre ikke vil det samme som MDG, men at han tar det for gitt at det vil komme et resultat som er i nærheten av MDGs ønske.

– Det handler om mennesker som er i en forferdelig situasjon som vi må hjelpe fort, mener Hansson.

SV-leder Audun Lysbakken var mer ordknapp før møtet og kalte dagen i dag for et kritisk punkt i forhandlingene, men ville ikke si noe om hva han tror og mener om det som skal diskuteres.

Kort tid etter kom han altså ut og hadde brutt forhandlingene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger