Hopp til innhold

SV og Venstre ber Stortinget rydde plass for Kina-demonstranter

SVs Petter Eide ber Stortingets presidentskap om å snu, slik at Amnesty likevel får demonstrere på Eidsvolls plass i morgen. Han får støtte av Venstres mann i presidentskapet, Abid Q. Raja. Men presidentskapet sier likevel nei.

Petter Eide

MENER STORTINGET MÅ SNU: SVs Petter Eide skriver nå brev til Stortingspresidenten og ber om at Amnesty og andre får markere på Eidsvolls plass.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Eide har idag sendt brev til Stortingets presidentskap og bedt dem om å omgjøre tillatelsen til det helt ukjente kinesiske handelskammeret «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» som har søkt om å stå på Eidsvolls plass mens formannen i Kinas folkekongress besøker Stortinget.

«SV ber stortingets presidentskap om å revurdere beslutningen slik at også representanter for det norske sivilsamfunn får anledning til å demonstrere og ytre seg på Eidsvoll Plass i morgen under det offisielle besøket fra Kina» står det i brevet som NRK har sett.

Forslaget får støtte fra regjeringspartiet Venstres mann i presidentskapet, Abid Q. Raja.

Abid Raja på sitter på pulten sin og blar i noen papirer

ENIG MED SV: Stortingets femte visepresident, Abid Q. Raja, går inn for at Stortinget omgjør tillatelsen til et ukjent kinesisk handelskammer om å stå på Eidsvolls plass.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg har vært tydelig overfor Raja om å gi Amnesty tilgang på Eidsvolls plass, og at han må jobbe for det i presidentskapet. Jeg forstår det slik at han har tatt det oppdraget, sier Rajas partikollega, Ketil Kjenseth til NRK.

Raja selv sitter i ettermiddag opptatt i møter, og var ikke tilgjengelig for kommentar.

– Stemmer det da at Venstre i ettermiddagens møte i presidentskapet har gått inn for å omgjøre beslutningen om bruk av Eidsvolls plass i morgen?

– Ja, det stemmer, sier Kjenseth, som også leder Stortingets Tibet-komité.

– Hvorfor vil dere gjøre det?

– Det er ingen tradisjon for å stue bort demonstranter i Norge.

Mandag kveld, etter at denne saken ble publisert, sier imidlertid stortingspresident Tone Trøen nei til å omgjøre vedtaket.

I et brev til SV forklarer hun at disponeringen av Eidsvolds plass gjøres etter førstemann-til-mølla-prinsippet:

«Det er ingen praksis for at Stortinget trekker tilbake en søknad til fordel for et annet eller motstridende syn. I situasjoner der det er motstridende eller konkurrerende syn som skal uttrykkes på Eidsvolls plass er det den som har søkt først som disponerer plassen.»

Les også: Ukjent kinesisk gruppe kuppet stortingsmarkering fra Amnesty

Ukjent kinesisk handelskammer

NRK kunne igår fortelle hvordan det helt ukjente kinesiske handelskammeret «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» kuppet Eidsvolls plass ved å søke om å holde markering flere uker før det høyprofilerte besøket ble kjent i Norge.

– Det er åpenbart at Kina har manipulert oss. Selv fikk jeg bare vite om besøket et par dager før det ble offisielt. Da hadde kineserne allerede hatt seks uker på seg til å søke, sier Petter Eide til NRK.

Han sitter i justiskomiteen for SV og har bakgrunn som generalsekretær i Amnesty.

– En av arrangørene, den norsk-kinesiske forettningsmannen Yun Lin Zhang, hevder markeringen ikke har noe med kinesiske myndigheter å gjøre?

– Det tror jeg ikke noe på. Jeg har jobbet snart 30 år med politikk, og har aldri hørt om kinesiske forretningsinteresser som demonstrerer på Eidsvolls plass til fordel for en statsleder. Det er demonstrasjoner der hver dag, men aldri forretningsgrupper. Det er i så fall noe helt nytt i norsk demonstrasjonshistorie, sier Eide.

AFP_1ED075

MØTES AV VENNER: Kinas tredje mektigste, Li Zhanshou, slipper nærgående demonstranter når han besøker Stortinget imorgen.

Foto: GREG BAKER / AFP

Handelskammeret «Norway-Wenzhou» er ikke registrert i noen norske registre, men søkte, med hjelp fra den kinesiske ambassaden, om tillatelse allerede ved påsketider.

– Vi hadde fått beskjed fra ambassaden om at noe var på ferde, har mannen som sendte inn søknaden, Vegard Moltubakk, tildligere foratlt NRK.

Moltubakk er ansatt i et selskap eid av en norsk-kinesisk forretningsmann.

Det ukjente handelskammerets søknad om å bruke Eidsvolls plass ble sendt allerede 23. april i år, viser søknadspapirene NRK har fått innsyn i.

Først 15 dager senere, den 8. mai, sendte Stortinget ut pressemelding om besøket. Men da var Eidsvolls plass allerede opptatt.

– Alt dette er en konstruksjon og manipulering for å hindre det norske sivilsamfunnet i å stå på Eidsvolls plass og ytre seg om menneskerettigheter i Kina, sier Eide, som sitter i justiskomiteen for SV og har bakgrunn som generalsekretær i Amnesty.

– Så du mener den kinesiske ambassaden står bak?

– Dette stinker. Det lukter sånn, ja, og det virker som et initiativ for å hindre sivilsamfunn i å demonstrere.

Norsk-kinesisk forretningsmann står bak

Den norsk-kinesiske forretningsmannen Yun Lin Zhan sa igår til NRK at han var ansvarlig for arrangementet. Han avviser at organisasjonen har samarbeidet med Kinas ambassade.

– Dette har ingen sammenheng med kinesiske myndigheter, skrev Zhan i en tekstmelding til NRK i går.

Norsk-kinesiske Zhan eier for øvrig en rekke butikker både i Oslo og Bergen som retter seg inn mot det kinesiske turistmarkedet, og samarbeider tett med Kinas statlige turistbyråer.

Zhan har selv anslått overfor Dagens Næringsliv at 70% av inntektene hans stammer fra kinesiske turister.

AKTUELT NÅ