Hopp til innhold

Suu Kyi blir trolig ikke del av regjeringen

Aung San Suu Kyi får trolig ingen formell posisjon i regjeringen i Myanmar, sier en talsperson for partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

 Aung San Suu Kyi, leder av NLD

IKKE I REGJERING: Selv om partiet hennes seiret overlegent, blir ikke Aung San Suu Kyi president. Hun blir trolig heller ikke en del av regjeringen.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Tidligere i mars ble det kjent at Aung San Suu Kyis tidligere sjåfør og nære venn Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar.

Suu Kyi, som leder NLD og vant flertallet i nasjonalforsamlingen i november, er selv hindret fra å bli president i landets grunnlov. Det er kjent at Suu Kyi forsøkte å forhandle om å få loven endret, uten å lykkes.

Søndag sa en talsmann for partiet at hun trolig heller ikke vil få noen offisiell rolle i regjeringen, men fortsette om partileder.

Uklart hvilken rolle hun vil ha

Etter valget i november lovet Suu Kyi at hun ville fungere over presidenten, om hun ikke selv kunne innta posisjonen.

Den nye regjeringen tar over 1. april. Dette blir den første demokratisk valgte regjeringen siden 1962. Fra 2011 har det vært en kombinasjon mellom militært og sivilt styre.

Det har ikke vært kjent hvordan Suu Kyi vil fungere i regjeringen, men nå later det ikke til at hun vil bli en formell del av den.

– Å ha en slik posisjon er ikke så viktig lenger. I USA er det flere kjente lovgivere i parlamentet som er svært innflytelsesrike, men de har ingen posisjon i regjeringen, sier talsmann Zaw Myint Maung til Reuters.

– Det er det samme her. Hun skal lede det partiet, så da leder hun regjeringen som er dannet av det partiet, sier Myint Maung.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Htin Kyaw, president

PRESIDENT: Det er forventet at president Htin Kyaw vil arbeide tett med Aung San Suu Kyi.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Mer innflytelse utenfor regjering

Ifølge Myanmar Times kan det være et strategisk valg av Suu Kyi å holde seg utenfor regjeringen.

– Om hun inntar en posisjon, må hun kutte båndene med partiet sitt – og parlamentet hvor partiet hennes har flertallet. Om hun blir i parlamentet, kan hun påvirke alle tre sfærer; regjeringen partiet og parlamentet, sier forsker U Ye Myo Hein til avisen.

Militæret er forventet til å få tre ministre. De har også en fjerdedel av parlamentet, noe som gjør at de kan legge ned veto mot forandringer i grunnloven, skriver The Guardian.

AKTUELT NÅ