Snøkaos, trailere på tvers og innstilte fly

Årets første store snøfall på det sentrale Østlandet og Sørlandet har skapt mye problemer for bilistene. Veiene er superglatte, og i flytrafikken er det mange kanselleringer. I løpet av uka kan Sørlandet få én meter nysnø.

Glatte veier og lastebiler på dårlige dekk skapte kø på E6 imorges.

Innsatsleder Ketil Lund ved Romerike Politikammer sier mange av problemene tirsdag morges skyldtes utenlandske vogntog som er dårlig skodd. Foto: Vegard Erstad/NRK

Trafikk Djupdalstoppen

På E6 Djupdalstoppen ble en trailer stående helt fast på glatta.

Foto: Glenn-Espen Gjevik
Helikopterstyrt

E16 er stengt over Sollihøgda i begge retninger etter helikopterstyrt.

Foto: Leser

Snøfallet har ført til at trafikken sto stille mange steder inn mot Oslo og på Romerike i morges. Uvanlig glatt føre og stort snøfall ga mange store kjøretøyer problemer og det har vært en rekke trafikkuhell.

E16 sperret

E16 over Sollihøgda ble stengt kl 11 i begge retninger ved Sønsterudtunnelen på grunn av lastebilvelt og helikopterstyrt. To personer er bekreftet omkommet i helikopterstyrten. Sjåføren i lastebilen er hardt skadd og er fløyet til Ullevål sykehus. Veien var helt stengt fram til kl 13 da det ble åpnet for manuell dirigering i ett felt. Det er lange køer på stedet. Anbefalt omkjøring er via Drammen og Hokksund.

Tre trailere og en buss sperret veien ved Skytta industrifelt i Nittedal tirsdag formiddag. Like før kl. 12 var E6 sperret ved Kløftakrysset på Jessheimi sørgående retning på grunn av bilberging.

På Rv 22 ved Heia i Fetsund legger en trailer på kjetting og sperrer høyre felt retning Aurskog. Klokka 10 sto et slovakisk vogntog fast for andre gang på Gamle Ringeriksvei på vei opp mot Steinshøgda fra Bærums Verk. På samme tid sperret et vogntog E6 300 m nord for Kløfta fordi sjåføren la om dekk.

På Oslo lufthavn var en rekke fly helt innstilt mellom kl. 9 og 11. Etter kl 11 er forsinkelsene nede i 20-45 minutter, men Avinor sier at passasjerne må regne med at forsinkelsene fortsetter rutover dagen.

Avinor oppfordrer alle reisende om å møte opp til vanlig tid, og om å ta kontakt med sitt flyselskap for mer informasjon. På Avinors nettsider kan du sjekke om ditt fly er forsinket.

Flyene må holde større avstand

– Årsaken er at kapasiteten på flyplassen blir begrenset når det må brøytes. I tillegg må flyene holde større avstand i lufta når det er snø og dårlig sikt, forteller Lasse André Vangstein ved OSL.no.

Dette får lett ringvirkninger, og flere flyselskaper har valgt å kansellere en rekke avganger og overføre passasjerene til andre fly for å ta inn igjen forsinkelsene.

Her kan du se webkamera fra flyplassen.

Trailere på tvers

Politiet på Romerike advarte bilistene mot trafikkproblemene på E6 mellom Lørenskog og Skedsmokorset i morges. Gjennom Djupdalen har E6 seks felt, men likevel tetter det seg raskt her når det er vanskelige kjøreforhold. Årsaken er at det er bratt både opp og ned fra Djupdalstoppen.

Laster Twitter-innhold

For sjåfører med dårlig skodde trailere er Djupdalen ofte stedet hvor realitetene siger inn. I bakken må de stoppe for å legge på kjetting. Midt i morgenrushet. Slik blir det kork av.

Kø nordover og sørover

E18 Mosseveien inn mot Oslo

På E18 Mosseveien innover i retning Oslo sto trafikken fortsatt tett ved 9-tiden tirsdag morgen.

Foto: Helene Hillestad/NRK
Lange køer på E18

Køene sto lange på E18 ved Porsgrunn i morges etter trailerbrann.

Foto: Heidi Pleym / NRK
E18 Mastemyr

På E18 inn mot Oslo gikk det svært tregt tirsdag morges, men det er ikke meldt om alvorlige ulykker på denne strekningen.

Foto: Bjørnar Brechan / NRK

Tirsdag morgen førte dette igjen til lange køer da to trailere ble stående bom fast i bakkene opp fra Hvam i retning Oslo.

På E18 i Østfold stoppet politiet i dag et vogntog med farlig gods som kjørte med punkterte dekk. – Hvis vogntoget hadde vært involvert i en trafikkulykke, kunne dette fått katastrofale følger, sier Statens vegvesen.

Også på E6 ved Kløfta var E6 delvis sperret i nordgående retning på grunn av trailer som la på kjettinger. Et annet vogntog sperret Solheimsveien i Lørenskog. På E6 sørgående ved Eidetunnnelen i Østfold var to av tre felt sperret på grunn av bilstans.

På E18 ved Porsgrunn sto det i morges lange køer i retning Oslo etter brann i en trailer. Tirsdag formiddag smalt det også på fylkesvei 356 Porsgrunnstunnelen, og en person ble sittende fastklemt etter frontkollisjon.

Også i Moss hindret en trailer trafikken i morges. På flere mindre veier i Østfold var rånere ute og testet føret i går kveld og i natt. Foll-politiet fikk inn flere meldinger om grisekjøring ved Tomter, Fjellstand og Spydeberg.

– Slipp strøbilene fram

På grunn av snøfallet mandag kveld og natt til tirsdag er det også svært glatt og vanskelige kjøreforhold i hele hovedstadsområdet. Politiet og Vegtrafikksentralen oppfordrer folk til å kjøre forsiktig på glatta.

– Vi har alt av mannskap og biler ute nå, sier operatør Christofa Key-Nilsen på Vegtrafikksentralen til NRK.no.

– Strøbilen som trengtes for å få den siste traileren på Djupdalstoppen opp på veien igjen, sleit med å komme fram. Bilistene må være greie og slippe fram strøbilene når de ser dem i bakspeilet, oppfordrer Key-Nilsen.

Hun sier bilistene virket å være godt forberedt på glatta nå. Køene startet tidligere enn normalt i dag, så mange har nok beregnet ekstra tid. Siden de fleste kjører mer forsiktig på dette føret, gir det naturlig nok noen flere forsinkelser og lengre køer, men heldigvis uten alvorlige uhell.

På E18 inngående fra Asker til Oslo gikk trafikken tregere enn vanlig i morges. En bilist fortelter at han brukte én time fra Asker til Oslo - en tur som normalt tar 5 minutter.

Salt gjør det verre

De som prøver å få skikk på underlaget har også hatt utfordringer i morgentimene.

– Kombinasjonen av kulde, fin snø og vind gjør arbeidet vanskelig. Saltet metter ikke snøen, men fryser på igjen, forklarte brøytebilsjåfør Bjørn Jensen på Øvre Romerike til Østlandssendingen i morges.

I morges valgte vegvesenet på Romerike å ikke salte av sikkerhetsgrunner. Årsaken er at dette lett kan gjøre forholdene verre enn de allerede er. De har en saltlake som tåler 17 minusgrader, men i dag er heller ikke den til noe hjelp.

– Den laken trekker til seg snøen mye raskere enn tørrsaltet, så da mettes den enda fortere og da får du en hard isglatt flate på asfalten som er vond å se, forklarte han.

Venter én meter nysnø

Trailer i snævær på E39

Tett snøvær ga vanskelige kjøreforhold på E39. Nå frykter Vegvesenet nye problemer og gjør veien enveiskjørt.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mandag sto 100 vogntog sto fast på E39 mellom Søgne og Mandal etter en ulykke. Nå har Statens vegvesen bestemt at de legger om E39 i morgen for å unngå lignennde problemer ved snøfallet som er ventet.

Det er varsla stort snøfall på Sørlandet de kommende dagene. Innen fredag kan det komme én meter nysnø.

E39 mellom Søgne og Mandal vil bli enveiskjørt mellom Ime og Suvatn. Trafikken vestover vil bli lagt om Røyslandsvegen til Ime.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger