Hopp til innhold

KrFs «superlørdag» fører til valgthriller

Partileder Knut Arild Hareide haler innpå den blå ledelsen i KrF etter at fem fylkeslag lørdag stemte på foretrukket regjeringsvalg. Forkjemperne for en borgerlig regjering leder med kun fem delegater når 37 delegater gjenstår.

Knut Arild Hareide

FORNØYD: – Ingenting er avgjort før landsmøtet vårt 2. november, sier KrFs partileder Knut Arild Hareide.

SISTE:

  • Knut Arild Hareides syn fikk flest delegater på KrFs «superlørdag» 27. oktober. 28 røde mot 23 blå delegater ble valgt i totalt fem fylker. I tillegg nektet én delegat å velge side.
  • BLÅTT: Hordaland sender 9 blå delegater og 5 røde til landsmøtet. Den røde sida var én stemme fra å få en sjette delegat. Partileder Knut Arild Hareide sa tidligere til NRK at han håpet at fem delegater av de fjorten ville støtte hans syn i hjemfylket Hordaland.
  • RØDT: Trøndelag sender 11 røde og 2 blå delegater til landsmøtet.
  • RØDT: Flertallet på fylkesårsmøtet i Sogn og Fjordane støtter Hareides retningsvalg. De sender 4 røde delegater og 3 blå.
  • DELT: Troms KrF sender tre blå og tre røde delegater til KrFs landsmøte på Gardermoen.
  • BLÅTT: Møre og Romsdal ble først helt delt likt i tre deler. Resultatet ble til slutt: 6 blå, 5 røde og én som nekter å velge side.

– En god dag for Hareide

– En god dag for Knut Arild Hareide, men i det lange løp leder den blå siden, og det blir jevnt. Det er ingenting som er avklart før 2. november, sier Vebjørn Selbekk, redaktør av avisa Dagen.

– Her vil det uansett bli en taper som taper veldig knapt. Det er ikke noen fordel for partiet. Da blir det vanskeligere å lege sårene som nå skapes daglig i KrF, sier Selbekk.

Fem fylkeslag igjen

52 av 190 delegater ble valgt på «Superlørdagen» 27. oktober. De neste tre dagene skal de gjenværende 37 delegatene velges på fylkesmøtene i Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Nordland.

Siden stillingen er så jevn mellom blå og rød side, blir resultatene fra de kommende siste KrF-lagene avgjørende.

Disse delegatene ble valgt på Superlørdag 27.oktober

Fylkeslag

Antall delegater

Hordaland

14

Trøndelag

13

Møre og Romsdal

12

Sogn og Fjordane

7

Troms

6

Kampen står i hovedsak mellom dem som ønsker at KrF skal søke regjeringsmakt. De er nemlig uenig i hvilke partier KrF bør søke regjeringsmakt med.

  • RØD side, anført av partileder Knut Arild Hareide, ønsker at partiet skal søke regjeringsmakt sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
  • BLÅ side, anført av nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, ønsker at KrF skal gå inn i dagens Solberg-regjering.

I tillegg finnes det dem i KrF som mener partiet bør forbli i dagens posisjon, ofte kalt det GULE alternativet. Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten er blant dem som foretrekker dette.

Partiets retningsvalg skal avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Kan endre mening 2. november

Det er totalt 190 delegater som sendes til det ekstraordinære landsmøtet. Dermed trengs det 96 for å få flertall.

Dersom man tar hensyn til delegatene som er innstilt, men ikke valgt ennå, er blå side litt nærmere flertall enn den røde. Det kan du lese mer om her:

VIKTIG: Ettersom flere av de valgte delegatene er usikre på sitt standpunkt, og delegatene ikke er bundet på landsmøtet hvor avstemmingen er hemmelig, blir ikke det endelige utfallet klart før selve landsmøtet finner sted 2. november.

Overraskende vending i Møre og Romsdal (12 delegater)

De fem fylkesavstemningene endte i to røde flertall, to blå flertall og ett delt fylkeslag som sender like mange røde som blå delegater.

Møre og Romsdal, som på forhånd var ventet å skulle stemme for borgerlig regjeringssamarbeid, utløste lørdag et aldri så lite drama da de delte seg i tre like deler: Fire røde, fire blå og fire uavklarte delegater.

Siden Møre og Romsdal er ett av fylkeslagene som sender et betydelig antall delegater til landsmøtet (12 stykker) ble det knyttet stor spenning til resultatet.

Til slutt endte avstemninga på: 6 blå, fem røde og én som nekter å velge side.

Rødt i Sogn og Fjordane (7 delegater)

Sogn og Fjordane sender fire røde og tre blå delegater. Det var ventet at rød side skulle få flertall, men usikkert hvor stort.

Delt i Troms (6 delegater)

47 prosent av delegatene på Troms KrFs fylkesårsmøte ønsker regjeringssamarbeid med Ap. 42 prosent ønsker å gå inn i Solberg-regjeringen, mens resten vil forbli i opposisjon.

Før møtet har det vært svært få i fylket som tydelig har gått ut og valgt side.

Tre røde og like mange blå delegater ble valgt.

Blått flertall i Hordaland (14 delegater)

Lørdag stemte fylkeslaget i Hordaland for å sende ni blå og fem røde delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Om Hareides syn hadde fått én ekstra stemme i årsmøtet i Hordaland KrF, hadde det blitt seks istedenfor fem røde delegater fra hjemfylket hans.

Dette er partileder Knut Arild Hareides hjemfylke og derfor symbolsk viktig. Både han og nestleder Kjell Ingolf Ropstad kom til dagens møte. Det var ventet at flertallet ble blått. Hareide har tidligere uttalt at han blir fornøyd om fem delegater støttet hans syn.

– Det viser hvor jevnt dette var, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Flere fylkesprofiler truet tidligere med å sende en «helblå» delegasjon, altså at mindretallet ikke blir representert, dersom Trøndelag sender en «helrød» delegasjon (se under). Dette forslaget ble imidlertid nedstemt. Hordaland sender dermed en delegasjon på 14 delegater der begge sider er representert.

– Det har vært en god debatt og jeg er veldig stolt av hvordan KrF har håndtert debatten. Ingenting er avgjort før landsmøtet. Ingen av delegatene er bundet, men kan stemme det de vil 2. november, sa Hareide etter voteringen.

Rødt i Trøndelag (13 delegater)

Trøndelag KrF stemte lørdag for å sende 11 røde og to blå delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Består egentlig av to delegasjoner som har ett felles møte. Sør-Trøndelag valgte sju delegater mens Nord-Trøndelag skal valgte seks. Det var ventet rødt flertall.

Samtidig var det før møtet uklart om mindretallet får inn noen delegater, eller om møtet følger prinsippet «vinneren tar alt» og delegasjonen blir helrød. I dag ble det imidlertid klart at fylket vil gi mindretallet representasjon.

Mange av innleggene i debatten i Trøndelag lørdag trakk fram det gode samarbeidet de mener å ha med det rødgrønne flertallet i Trondheim. Få tok til orde for et blått regjeringssamarbeid.

Foto fra Trøndelag KrFs årsmøte

Det var ventet at de som ønsker regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, de røde, var i flertall i Trøndelag. Dette rød-dekorerte korset stod oppstilt på scenen under fylkesårsmøtet i Trøndelag.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

AKTUELT NÅ