Hopp til innhold

Sulland: Denne dommen er inhuman

Advokat Frode Sulland mener norsk lov må endres dersom forvaringsdommen mot 15-åringen som ble dømt for Vollen-drapet blir stående.

Frode Sulland

KRITISK: Leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, Frode Sulland, mener fredagens dom ikke kan bli stående.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, Frode Sulland reagerer sterkt på at en 15 år gammel jente ble dømt til forvaring i ni år for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ved Små Enheter i Vollen.

– Jeg regner med at denne dommen ikke vil stå seg Høyesterett. Den er i strid med barnekonvensjonen, sier Sulland til NRK.

Leder av Advokatforeningens menneskerettsutvalg, Mette Yvonne Larsen, har også påpekt det hun mener er brudd med barnekonvensjonen.

Jenta har allerede anket dommen.

Stor risiko

Tingretten mener drapet var en overveid handling og dermed ble utført med overlegg.

Forvaringsstraff kan idømmes når det er en nærliggende fare for at den dømte på ny vil begå en alvorlig forbrytelse.

Forvaring innebærer at straffen kan forlenges, i teorien ut livet dersom en løslatelse er for risikabel for samfunnet. De fleste ekspertene regner for eksempel med at Anders Behring Breivik aldri vil slippe ut av fengsel.

I dag ble en 15 år gammel jente dømt til 9 år i forvaring for å ha drept en barnevernsansatt i Vollen i Asker. Nå mener advokatforeningen at det må bli forbudt å gi barn en slik dom.

SONER I BERGEN: Her på ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel skal 15-åringen sone frem til hun er 18,5 år.

– Om tiltalte skal dømmes til forvaring trass sin unge alder var kanskje det vanskeligste spørsmålet i straffeutmålingen, sa tingrettsdommer Jens-Sveinung Wegner i retten.

Retten konkluderer i dommen med at det finnes ekstraordinære omstendigheter som gjør at kravene til forvaring er oppfylt. Det baserer de på vurderingen som er gjort av de sakkyndige. De mener det er en stor risiko for at jenta vil være voldelig igjen.

Statsadvokat Erik Førde i Vollen-rettsaken

FIKK RETTENS MEDHOLD: Statsadvokat Erik Førde mener det er grunnlag for forvaringsdom fordi forbrytelsen er så alvorlig og fordi gjentagelsesfaren er stor

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det er viktig med forvaring når hensynet til samfunnsvern gjør seg sterkt gjeldende. Vi vil jo ikke at farlige personer skal gå løs. I tillegg er det viktig med forvaring når ikke tidsbestemt straff er nok. Vi mener også at forvaring er den beste straffen for jenta, sier statsadvokat Erik Førde.

Han mener det er grunnlag for forvaringsdom fordi forbrytelsen er så alvorlig og fordi gjentagelsesfaren er stor.

– Det er ikke grunnlag for å forutsi gjentagelsesfaren når den straffedømte er så ung, hevder Sulland.

– Loven må endres

Om dommen ikke endres i ankeinstansene, mener han loven må endres.

– Norsk straffelov må endres slik at ingen barn kan dømmes til forvaring. Det er inhumant, sier Sulland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger