NRK Meny
Normal

Styrte unna Aker-saken

Statsminister Jens Stoltenberg snakket seg varm på finanskrisen og arbeidsplasser i talen til Arbeidparties landsmøte. Men arbeidsplassene som har skapt så strid - de i Aker - ble ikke nevnt med ett ord.

Jens Stoltenberg
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det har vært sunget mye i arbeiderbevegelsen, og det gjøres det fortsatt. I år var det Hellbillies som hadde fått æren av å åpne ballet.

Jens Stoltenberg takker Hellbillies
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Denne ble skrevet for mange år siden, da det var lov å si neger. Vi var litt i tvil om vi skulle ha byttet ut neger med Kjell Inge, det er jo like farlig, sa vokalisten Aslag Haugen innholdet i låta Neger på stasjon som kommentar til Aker-striden, som man frykter kommer til å dominere stoler deler av landsmøtet.

Les: Røkkes skygge over Ap-landsmøtet

Aker-debatten har ennå ikke startet blant delegatene, men begrunnelsen for det omstridte innkjøpet i Aker Solutions (tidligere Aker Kværner) - norske arbeidsplasser - sto sentralt i Stoltenbergs tale til partiets utstendte.

Men det som har dominert Norge de to-tre siste ukene, statens strid med Aker og hovedeier Kjell Inge Røkke, ble ikke nevnt med et ord.

Kjøperen og opprydderen

Næringsminister Sylvia Brustad, som de to siste dagene har sittet i samtaler med sine svenske allierte,Wallenberg-familien, og Røkke selv, for å løse floken, satt på første rad og hører statsministeren tale.

Hun skal holde innlegg og pressekonferanse senere i ettermiddag og det vil være utenkelig at hun der ikke fokusererer på Aker-problemet og statusen i forhandlingene.

Ironisk nok er det arbeidsminister Dag Terje Andersen som holder innlegg før henne, som var den som gjorde handelen med Røkke i 2007. Andersen har hittil holdt seg unna Aker-saken, men har nok av sine egne problemer i NAV å holde orden på og snakke om.

Norske modellen bauta

Men Aker-striden går nettopp inn i Arbeiderpartiets kjerne, ideologi og politikk - at staten skal ha en aktiv rolle i samfunnet.

Les: Olje-demonstranter delte ut tørrfisk

Stoltenberg skrøt av den norske modellen, hvor statlig engasjement og aktivitet er en av bærebjelkene, og hevdet at denne gjør det enklere for Norge å stå imot i krisetider, samt at den driver Norge fremover.

Men ulempene med tett integrasjon med kapitalismen, nevnte han altså ikke.

Lover lav ledighet

Statsministeren er ikke snauere enn at han lovet at Norge skal komme ut av den internasjonale finanskrisen med den laveste arbeidsledigheten i Europa.

Sosialøkonomen Stoltenberg holdt også en opplæring i internasjonale økonomiske sammenhenger.

- Grunnet hva finansakrobatene gjorde på Manhatten, gjør at ansatte i Høyanger ikke lenger har en jobb å gå til, sier Stoltenberg og lat til at bilansatte i Detroit på grunn av dette deler skjebne med folk på Kongsberg.

Han angrep også Frps mer markedstro politikk og hevdet at verdensmarkedet må reguleres bedre enn høyresiden i Norge og verden over mener. Og mener at det man har erfart gjennom høsten, vinteren og våren er det beste eksemeplet.

Stoltenberg fremstår som mer klar på at markedskreftene må reguleres enn han har gjort tidligere, mer ideologisk i sin tilnærming på punktet enn tidligere.

Han - som har vært sett på som garantisten på at handlingsregelen i bruken av oljepenger holdes - åpner for at regjeringen vil bruke mer oljepenger for å sikre å holde nordmenn i arbeid.

- Statsbudsjettet for 2010 vil bli et budsjett for arbeid for alle, sa Stoltenberg.

Hyllet Haakon

Partilederens tale åpnet imidlertid med å hylle partiveteranen - og partilegenden på godt og vondt - Haakon Lie.

– Han er 103 år gammel, og er fortsatt med. Han følger dette landsmøtet fra sykesenga. La oss takke og hilse Haakon Lie, sa Stolteberg før han trakk frem hva man rekker å være med på i landsmøtesammenheng når man har rundt 103.

- Haakon var med på landsmøtet i 1933, hvor Ap fremla kriseplanen som skulle gi arbeid til alle, sa Stoltenberg og fikk med det trukket linjene til 2008 - hvor mottoet er fortsatt det samme.

Arbeid til alle viktigst

Under sin pressekonferanse etter talen var også dette det viktigste temaet før det braket løs med Aker-spørsmål.

Les: Stoltenberg glad for nye Aker-tall

- Problemet med arbeidsledigheten er at den gjerne biter seg fast på høyt nivå. Det er ikke naturgitt tilstand med lav ledighet i Norge, sa Stoltenberg.

- Vi har varslet at ledigheten vil være 100000 ved utgangen av året. Det er mye i norsk sammenheng. Vi skal sette inn massive tiltak. Vi vet at sysselsettingstiltak ses av mange ses på som oppbevaring, og at det ikke viktig.

- Men det er viktig at ledige opprettholder sin kompetanse, opprettholder en viss tilknytning til arbeidslivet og har noe å stå opp til om morran, understreket han.

- Arbeid til alle kommer til å være viktigste saken i flere måneder, sa Stoltenberg.

På spørsmål fra pressen om integrering av innvandere, som var ett av emnene i landsmøtetalen, mente statsministeren at tiltakene mot arbeidsløshet vil være det viktigste også her.

- Vi vet jo de med innvandrerbakgrunn mister jobben når ledigheten går opp. Arbeid er også det meste middelet mot sosial ulikhet, sa Stoltenberg - innemellom alle Aker-spørsmålene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger