Hopp til innhold

Styringsrenta uendret på 0,75 prosent

Styringsrenta holdes uendret på 0.75 prosent. Det melder Norges Bank.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og Hovedstyret har besluttet å holde styringsrenta på 0,75 prosent uendret. Her fra pressemøtet i september.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenta uendret på 0,75 prosent.

Sentralbanksjef Øysten Olsen holdt pressekonferanse om bakgrunnen for Hovedstyrets rentebeslutning torsdag formiddag.

– Fallet i oljeprisen og nedgangen i oljeinvesteringene har blitt mer synlige, særlig i regioner med mye oljevirksomhet. Arbeidsledigheten har også økt, mens varekonsumet i husholdninger har vært lavere enn anslått, sier Olsen.

Historiens laveste styringsrente

I september satte Norges Bank styringsrenta til 0,75. Det er det laveste rentenivået siden Norges Bank ble etablert i 1816, og økonomene trodde det fort kunne bli enda lavere.

På grunn av fall i oljeprisen i sommer, la Noregs Bank til grunn at forespørselen etter varer og tenester fra oljenæringen går ned og at veksten i norsk økonomi dermed vil bli værende lav over lengre tid. Sentralbanksjefen påpekte også at flere vil bli arbeidsledige i tiden framover.

Holdes uendret

Både verdensøkonimien og veksten hos handelspartnere er omtrent som Norges Bank anslo i sin forrige pengepolitiske rapport i i september.

– Energiprisfallet har bidrat til at prisveksten i mange industriland har vært lavere enn ventet. Siden rentemøtet i september har forventede styringsrenter ute fortsatt å falle, sier Olsen.

Også oljeprisen, konsumprisveksten og arbeidsledigheten er også i tråd med det Hovedstyret la til grunn i septemberrapporten.

– På den andre siden har kronekursen vært svakere enn forutsatt, og en mer ekspansiv finanspolitikk vil bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe, sier Olsen.

Den norske krona stupte

Før Norges Bank offentliggjorde styringsrenta, stupte verdien på den norske krona.

Sammenlignet med dollar, euro og pund har den norske krona ikke vært svakere siden 2002. Årsaken kan være spekulasjoner rundt et nytt kutt i styringsrenta før den ble offentliggjort. Det skriver Dagbladet.

Før offentliggjøringen lå prisen på en dollar på 8,67 kroner, mens en euro gikk for 9,40 kroner. Pundet lå på 13,36 kroner.

Verdien er så smått på vei oppover etter at det ble slått fast at styringsrenta forblir uendret.

Kan bidra til å roe boligprisene

Norges Eiendomsmeglerfobund er fornøyde med at styringsrenten ikke senkes mer. Det skriver de i en pressemelding.

– Vi må unngå svenske tilstander i det norske boligmarkedet. I Sverige har vi sett at den ekstremt lave styringsrenten har bidratt til at boligprisene i pressområdene har steget med over 20 prosent det siste året, skriver Carl O. Geving i kommentaren.

Når markedet kommer i gang i gjen i januar, kan det være en risiko for at prisgaloppen på boligmarkedet fortsetter.

– Derfor er det et riktig signal at styringsrenten ikke settes enda lavere, skriver Geving.

AKTUELT NÅ