Hopp til innhold

Styret konfronterte hvitvaskingssiktet: – Ville ikke si hvor pengene kom fra

AMMAN (NRK:) Den nå hvitvaskingssiktede Loai Deeb ble flere ganger bedt om å fortelle hvordan han finansierte et menneskerettskontor i Jordan. Han svarte aldri, ifølge styret i Genève.

GNRD Amman

KONTOR I AMMAN: Allerede for to år siden begynte medarbeidere nær den nå hvitvaskingssiktede Loai Deeb å stille spørsmål om hvor pengene som finansierte dette kontoret kom fra. I et brev til jordanske myndigheter skriver styret i GNRD Genève at Loai Deeb har fått mange muligheter til å forklare seg.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) har hovedkontor i Stavanger og lokalkontor i fem land. I 2012 åpnet GNRD et kontor i Jordan.

I mai i år ble GNRD og presidenten der, Loai Deeb, siktet av Økokrim for heleri og hvitvasking av over 100 millioner kroner.

Pengene skal ha kommet fra kilder i De forente arabiske emirater.

Nå viser det seg at styret i GNRD i Genève allerede i 2013 stilte spørsmål om hvordan Loai Deeb finansierte lokalkontoret i Amman i Jordan. Da styret ikke fikk svar, advarte de jordanske myndigheter mot GNRD.

President i GNRD, Loai Deeb

SIKTET: Loai Deeb kom til Norge som flyktning i 2001. Nå er han siktet for hvitvasking og heleri, men allerede i 2013 ble det stilt spørsmål om økonomien rundt GNRD.

Foto: GNRD

For et drøyt år siden sendte styret i GNRDs avdeling i Sveits et skarpt brev til departementet for sosial utvikling i Jordan. Der skriver de at Deeb har «fått mange formelle forespørsler om å klargjøre kildene til finansiering», men at han ikke har svart.

– Pengene rant inn

Også internt i Jordan ble det stilt spørsmål om pengeflyten til GNRDs lokalkontor. Naem Onizat var nestleder i GNRD i Amman da han fikk på følelsen at noe var alvorlig galt.

– I starten hadde vi ikke penger i det hele tatt. Plutselig hadde vi enormt med penger. Vi pusset opp kontoret og ansatte mange folk. Da pengene begynte å renne inn ble jeg mistenksom, sier Onizat til NRK.

Naem Onizat

MISTENKSOM: Naem Onizat var nestleder i GNRD i Amman og stusset da kontoret han arbeidet ved plutselig fikk mye penger.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ifølge Onizat spurte Loai Deeb ham om lovene for hvitvasking i Jordan og hvordan han kunne starte et kontor for veksling av valuta.

– Det var et nytt spørsmål hver dag. I desember 2013 trakk jeg meg som nestleder og begynte å jobbe for å få kontoret stengt.

– Startet GNRD-kopi

I 2013 var altså Loai Deeb i konflikt på to fronter: Med sin håndplukkede nestleder i Amman og med GNRD i Genève.

I tillegg til at styret i Sveits mente Deeb ikke kunne gjøre rede for pengebruken i Amman, hevdet de også at Deeb hadde gått bak ryggen på dem og startet lokalkontoret i Amman uten styrets godkjenning.

Styret diskutere om de skulle sparke Loai Deeb. Men han kom dem i forkjøpet: I desember 2013 trakk han seg fra organisasjonen i Sveits.

Et halvt år senere, i mai 2014, skrev styret i Sveits et brev til myndighetene i Jordan om at Deeb ikke lenger hadde noe med dem å gjøre, at kontoret i Amman var opprettet uten deres godkjenning og at Deeb ikke kunne svare på hvordan kontoret var finansiert.

Brevet førte til at myndighetene i Jordan stengte GNRD i en kort måned i slutten av 2014.

I mellomtiden hadde Loai Deeb vært aktiv: Før han trakk seg fra styret i oktober 2013, opprettet Deeb et nytt GNRD i Genève, en slags kopi av den originale organisasjonen.

Dermed kunne han vise jordanske myndigheter at han fremdeles var president GNRD, og kontoret ble åpnet igjen.

Kontoret kan bli stengt igjen

Men saken lever videre i det jordanske rettssystemet. Nå behandler en dommer i Jordan klagen fra det tidligere styret i Genève.

Generalsekretær ved Det nasjonale registreringskontoret i Jordan, Dima Khleifat, bekrefter at saken er til behandling.

Generalsekretær ved Det nasjonale registeringskontoret i Jordan, Dima Khleifat

VENTER: Generalsekretær ved Det nasjonale registreringskontoret, Dima Khleifat, forteller at en dommer i Jordan behandler saken mot GNRD Amman og Loai Deeb.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Vi venter på avgjørelsen og vil ta grep i henhold til resultatet, sier Khleifat. Hun forteller at lovverket i Jordan åpner for en tvangsoppløsning av GNRD i Amman.

Etter at Loai Deeb og GNRD ble siktet av Økokrim i mai, har jordanske myndigheter tatt kontakt med norske myndigheter for å få mer informasjon.

– Anklagene er veldig alvorlige. Vi ønsker ikke å ha NGO-er (ikke-statlige organisasjoner) i Jordan som har med hvitvasking å gjøre, men vi må vente på dommen i Jordan og utviklingen i Norge før vi foretar oss noe, avslutter Khleifat.

Loai Deebs advokat Kjell M. Brygfjeld har ingen kommentarer til saken. Det har heller ikke GNRDs advokat, Erik Torall.

Har du tips om GNRD og Loai Deeb som du ikke kan sende på vanlig epost? Les mer om hvordan du kan sende informasjon kryptert her.

AKTUELT NÅ