Kinesisk student: – Ikke redd for represalier fra ambassaden for at jeg er her i dag

Flere hundre studenter sto i kø utenfor Chateau Neuf torsdag formiddag. Alice Leung var en av de få kinesiske studentene som hadde møtt opp for å høre Dalai Lama snakke.

Studenter i kø for å møte Dalai Lama

Flere timer før møtet startet sto flere hundre studenter i kø for å sikre seg en god plass i salen.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Det var stor interesse blant studentene om å delta på et dialogmøte mellom Dalai Lama og filosofen David Abram på Chateau Neuf på torsdag.

Masterstudenten Alice Leung var en av de få kinesiske studentene som sto i køen utenfor Chateau Neuf. Hun ønsket ikke å stille opp med bilde, men snakket villig til NRK om hennes bakgrunn og motivasjon for å møte opp.

– Jeg er her fordi jeg er veldig interessert i å høre hva Dalai Lama har å si. Han er jo en viktig spirtituell leder, sier Alice Leung til NRK.no.

I forkant av besøket, skrev studentavisen Universitas at «kinesiske utvekslingsstudenter risikerer sanksjoner hvis de deltar på Dalai Lama-besøket.» Norske Kina-eksperter tror den kinesiske ambassaden følger med på de kinesiske studentenes bevegelser og rapporterer hjem til myndighetene.

– Selv har jeg ikke hørt noe fra ambassaden. Jeg bryter ingen lover ved å være her i dag, så jeg er ikke bekymret for represalier, sier Leung.

Hun forteller at hun har diskutert med andre kinesiske venner om hvorvidt de skulle delta på dagens foredrag.

– Noen av vennene mine kommer, men jeg vet ikke hva andre skal. Alle individer bør få lov til å selv velge hvem de ønsker å lytte på. Jeg kan ikke snakke for alle kinesiske studenter, sier Leung som opprinnelig er fra Hong Kong.

– Hong Kong er litt mer løsrevet fra myndighetene på det kinesiske fastlandet. Så jeg føler at jeg kanskje har litt mer frihet til å velge selv hva jeg ønsker å gjøre, sier hun.

– Stort engasjement blant studentene

Arrangementet på Chateau Neuf er et samarbeid mellom Arne Næss-symposiet ved Universitetet i Oslo og Kulturutvalget ved Det Norske Studentersamfund, og er åpent for alle.

– Studentenes engasjement har vært enorm. Vi måtte avvise 200 studenter ved døren som ikke fikk billetter, forteller Håkon Søiland, leder av Kulturutvalget.

Søiland kan ikke bekrefte eller avkrefte om kinesiske studenter har blitt advart mot å delta på foredraget.

– Men dersom dette stemmer, er det veldig synd å straffe studenter for å delta på et studentarrangement, sier Søiland.

Dalai Lama mener studentene kan spille en stor rolle i arbeidet med å styrke forholdet til det kinesiske folket. I et intervju med NRK foreslo den religiøse, tibetanske lederen at Norge bør utveksle flere studenter med Kina for å forbedre forholdet med Kina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger