Hopp til innhold

Studentene vil ha slutt på ubetalt praksis

I et presset arbeidsmarked velger mange å jobbe gratis i bytte mot erfaring. Det vil Norsk studentorganisasjon ha en slutt på.

Studenter

Mange bedrifter betaler ikke studentene for arbeidet de utfører i praksisperioden.

Foto: lev dolgachov

Studentpraksis, eller internship, er et korttidsengasjement for studenter der de kan skaffe seg relevant erfaring. Mange bedrifter betaler ikke studentene for arbeidet de utføre i slike ordninger.

 Anne Helene Bakke, nestleder i Norsk Studentorganisasjon

Anne Helene Bakke, nestleder i Norsk Studentorganisasjon, vil ha en slutt på ubetalt praksis.

Foto: Bjørn Atle Gildestad / NRK

– Det vi vet er at det er 17 arbeidsgivere med kjente navn som utnytter disse stillingene, sier Anne Helene Bakke, nestleder i Norsk Studentorganisasjon, til NRK.

Bakke trekker frem ideelle organisasjoner som eksempel på bedrifter som ikke tilbyr lønn.

– Disse er attraktive arbeidsplasser for folk som studerer samfunnsvitenskap eller kommunikasjon, sier hun.

Bakke håper at flere studenter vil avstå fra ubetalte praksisplasser.

– Konkurransen på arbeidsmarkedet gjør det dessverre sånn at studenter vil ta den erfaringen de kan få, så vi ønsker heller at politikerne kan regulere ordningen, sier hun.

Støttes ikke politisk

Leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Erlend Wiborg (Frp), støtter ikke lovreguleringen som Norsk studentorganisasjon ønsker.

Erlend Wiborg

Erlend Wiborg fra Frp mener at lønn i praksis er et forhold mellom bedriften og studenten.

Jeg mener praksis kan være variert. Det kan være alt fra en ordentlig jobb til at man ser hvordan man utfører en jobb. De gangene man jobber bør man få lønn, men dette er et forhold mellom bedriften og studenten, sier Wiborg til NRK.

Lengden på en praksisperiode varier, men som oftest er ikke perioden lenger enn et par måneder. Anne Helene Bakke mener at dette skaper et skille mellom studentene.

– Det er vanskelig for dem som ikke har råd. Det skaper et skille mellom de som har råd til å ta seg jobben uten å ta betalt for det, og de som ikke har det. Man må tjene for livets opphold, og det er ikke alle som har muligheten til å jobbe gratis, sier hun.

Etterspør erfaring

Are Turmo, kompetansedirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), sier til studentavisen Universitas at praksis er viktig for å få jobb.

– Det er viktig at studenter skaffer seg praktisk erfaring. Undersøkelser vi har gjort viser at praktisk erfaring er det næringslivet etterspør mest, sier han til avisen.

Bakke i Norsk Studentorganisasjon mener derimot at man uansett må få lønn for arbeidet man gjør.

– Det er veldig fint å kunne ha gratis arbeidstakere, men det er ikke riktig. Vi mener at man enten bør få lønn eller studiepoeng i praksisperioden.

AKTUELT NÅ