Hopp til innhold

Strømmer verdens dyreliv rett hjem

Mange dyreparker og akvarier verden over er stengt for publikum på grunn av koronaviruset. Flere tilbyr derfor daglige direktesendinger via sosiale medier.

To nysgjerrige lemurer i Den Lille Dyrehage.

Enten du er barn eller voksen, er det ikke vanskelig å la seg underholde av dyr som disse to krabatene hos Den lille dyrehage. Direktesendinger av alt fra lemurer til kenguruer kan du få med deg fremover.

Foto: Den Lille Dyrehage

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I Norges største regnskog, i Gjerstad midt mellom Kragerø og Risør, sender Den lille dyrehage nå små direktesendte filmklipp fra dyrene som bor der. Her møter du alt fra apekatter til krokodiller, fugler og fisk, slanger og sommerfugler, øgler og lemurer.

– Vi gjør det fordi det er dette vi elsker. Nå er det også kanskje viktigere enn noen gang, nå som alle har en litt kjedelig hverdag og ikke kan besøke oss. Da får vi besøke de hjemme, sier Terje Jensen, daglig leder i Den lille dyrehage.

De er blant mange dyrehager som nå tilbyr gratisvisning for alle som nå må holde seg mest mulig hjemme.

En Springtamarin ser lettere sjokkert ut i Den lille dyrehage.

Visste du at hos springtamarinene er det hannen som står for det meste av barnepasset? Han her har kanskje hatt en litt lang pappapermisjon.

Foto: Den Lille Dyrehage

– Dyrene trenger godt stell uansett

Den lille dyrehage har tusenvis av visninger på videoene og direktesendingene de deler på Facebook. Men uten fysisk besøkende mennesker til parken, blir det heller ingen billettsalg.

Terje Jensen, daglig leder, Den lille dyrehage

Daglig leder for Den lille dyrehage, Terje Jensen, sørger for at dyrene får et publikum selv om parken er stengt.

Foto: Anders Mjaaland / NRK

– Nå har vi ingen inntekter. Dyrene får likevel det beste stellet på jord. Alle pengene brukes på det. Men nå som påska ryker er det kritisk, forteller Jensen.

De jobber med å finne løsninger, men håper Regjeringen vil dekke tapt omsetning etter hvert.

– Mange av oss som lever av reiseliv har nesten all omsetning de neste månedene. Forsvinner denne er det mange i vår bransje som sliter. Vi er en bedrift som ikke kan slå av lyset, varmen og gå hjem. Dyrene trenger godt stell uansett, sier Jensen.

I påskeuken blir det uansett direktesendinger av kenguruslipp og mating av slanger, for å nevne noe, lover dyrehagen.

Sakte-panda-TV

Rundt omkring i verden tilbyr også dyrehagene direktesendinger som ruller og går hele døgnet.

På Zoo Atlanta i USA sin nettside kan du følge med på bambusspisende pandaer når som helst. De spiser rundt 20 kilo bambus om dagen, så det er bare å ta frem påskegodtet og sette seg til rette.

Ønsker du å dra på en digital safaritur i Afrika, bør du titte innom Explore.org. De har direktesendte kameraer i Laikipia County i Kenya, som til vanlig brukes til å overvåke de ville dyrene.

Hos Zoos Victoria i Australia kan du følge med på løver, leoparder, sebraer og selvfølgelig kenguruer - for å nevne noen.

Påskepingvinegg

I Bergen har et par pingviner akkurat lagt sine første egg. Dette har publikum fått med seg, selv om Norges største akvarium også må holde stengt. Akvariet startet med direktesendinger 18. mars.

– Responsen har vært helt fantastisk. Vi har hatt over 290.000 seere så langt, forteller Aslak Sverdrup som er administrerende direktør for Akvariet i Bergen.

Akvariet er en av Bergens største turistattraksjoner. I fjor påske hadde de 8315 besøkende og omsatte for cirka 1,6 millioner kroner. Påsken i år blir veldig annerledes.

Aslak Sverdrup er administrerende direktør ved Akvariet i Bergen.

Aslak Sverdrup, administrerende direktør ved Akvariet i Bergen, har måtte permittere 28 ansatte. Akvariet deler likevel dyrene digitalt med publikum.

Foto: Akvariet i Bergen

– Vi har dessverre måttet permittere 28 ansatte på grunn av bortfall av alle inntekter. Det er nå en minimumsbemanning som blant annet sikrer dyrevelferden og at tekniske anlegg er på plass, forteller Sverdrup.

De som er igjen på jobb lover uansett masse digital påskemoro. Det blir lek med oter og pingviner og det blir direktesendt påskeeggkonkurranse.

Reptilengasjement

Hver tirsdag klokken 15 kan du følge med på mating av slanger og øgler. Oslo Reptilpark måtte også stenge for publikum, men har mange tusen fans som følger med over nettet når dyrene skal mates.

– Vi vet at det finnes mange barn og voksne som tilbringer mye tid hjemme i disse dager, og syns det er gøy å kunne tilby disse noe ekstra spesielt å titte på. Det er gøy å se engasjementet som vekkes i kommentarfeltet med drøssevis av spørsmål fra store og små, forteller Camilla Bjerke, dyrepasser i Oslo Reptilpark.

Camilla Bjerke

Camilla Bjerke er dyrepasser hos Oslo Reptilpark.

Foto: Oslo reptilpark

Reptilparken har heller ingen inntekt nå, men noen sender dem bidrag over Vips.

– Enn så lenge er disse donasjonene den eneste inntekten parken nå har, og vi setter stor pris på hver eneste krone. Det er en tøff og usikker fremtid for mange bedrifter nå, oss inkludert, forteller Bjerke.

LES OGSÅ:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ